nieuws

Bouw remt snelle groei in nieuwe Duitse deelstaten

bouwbreed

frankfurt – De bouw is sinds 1996 in het Oosten van Duitsland een lelijk blok aan het been. Dat blijkt uit een analyse van bankengroep KfW.

Worden de bouwinvesteringen buiten beschouwing gelaten, dan presteren de nieuwe deelstaten verrassend genoeg beter dan het oude Westen. Terwijl het bruto binnenlands product in de oude deelstaten sedert 1996 slechts met 1,6 procent toenam, realiseerde voormalig Oost-Duitsland een groei van 3,9 procent.

Volgens de Kredietanstalt für Wiederaufbau steeg het bruto binnenlands product in de nieuwe deelstaten sinds 1992 jaarlijks gemiddeld met 3,3 procent. Het Westen kan daar met amper 1 procent lang niet aan tippen.

Wie de cijfers nader bekijkt, ontdekt dat het bbp in het Oosten tot medio jaren negentig met 7,9 procent toenam. Vervolgens zakt het groeitempo tot een magere 1 procent.

KfW wijt de terugslag hoofdzakelijk aan de ontwikkelingen in de bouwsector. Kort na de Val van de Muur bloeide de bouw ongegekend op. Vanaf 1996 echter daalden voortdurend de investeringen.

De semi-overheidsbank GfW, gespecialiseerd in het financieren van initiatieven voor wederopbouw, verwacht dat als de overcapaciteit in de bouw zal zijn weggewerkt, het Oosten zich zal ontpoppen als een snellere groeier dan de deelstaten in het Westen.

Alleen al dit jaar stijgt de productiviteit van de maakindustrie in het Oosten met 9 procent. De uitstekende exportcijfers bewijzen bovendien de toenemende concurrentiekracht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels