nieuws

Bouw Nederduits grensdorp komt steeds dichterbij

bouwbreed Premium

BELLINGWEDDE – De bouw van een geheel nieuw Nederduits grensdorp tussen het Groningse Bellingwedde en het Duitse Rhede, komt steeds dichterbij. Binnenkort tekent de Oost-Groningse gemeente het voorkeursrecht op de gronden, waarna binnen drie jaar met de bouw van het 70 hectare tellende dorp moet worden begonnen.

Het leggen van het voorkeursrecht voorkomt grondspeculatie. De eigenaren, voornamelijk boeren, moeten bij verkoop eerst bij de gemeente aankloppen. Een wijziging in de wet ontslaat de gemeente van de verplichting een kant-en-klaar plan op tafel te leggen. Het voorkeursrecht heeft wèl als gevolg dat Bellingwedde in 2007 met de bouw moet beginnen.

Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlanders naar grensgemeenten in Duitsland verhuizen. Zowel de grond- als de huizenprijs is er aanzienlijk lager. Het goedkope wonen is de belangrijkste reden om naar de oosterburen te verkassen. Ook wethouder M. Wachtmeester van Bellingwedde, bedenker van het gloednieuwe grensdorp, merkt de tendens duidelijk in zijn gemeente. Hij vindt de ontwikkeling ongewenst. In drie jaar tijd verhuisden zo�n zeventig inwoners uit zijn gemeente naar de Duitse kant.

Met de bouw van een nieuw grensdorp, waarvan, naar verwachting, een groter deel op Duits grondgebied zal komen, wil Wachtmeester de ontwikkeling tegengaan. Zowel voor de grond als de huizen moet een gemiddelde prijs worden betaald. Na de zomer neemt de gemeenteraad het conceptrapport over het dorp in behandeling. Dan zal ook de exacte locatie bekend worden.

Reageer op dit artikel