nieuws

Alternatieve isolatiematerialen blijken even goed als minerale wol

bouwbreed

kopenhagen – Deense onderzoekers zijn na hernieuwd praktijkonderzoek tot de conclusie gekomen dat alternatieve isolatiematerialen in principe net zo goed zijn als minerale wol. “Ze moeten wel door deskundigen goed worden aangebracht, anders is het risico op schade groot”, stelt het onafhankelijke onderzoeksinstituut By og Byg.

De nieuwe praktijkproeven zijn uitgevoerd nadat twijfel was ontstaan over het effect van alternatieve materialen, zoals stro, papier en schapenwol. Een andere Deense onderzoeksinstelling, het Teknolisk Institut, uitte deze twijfel.

Dit instituut constateerde een half jaar geleden dat men vanuit het oogpunt van milieu juist beter minerale wol kan gebruiken. Papier en wol hadden volgens de bevindingen ongunstiger vochteigenschappen, waardoor het effect op het milieu uiteindelijk averechts uitpakt. Groot bezwaar van het rapport was dat het besteld en betaald was door de Deense steenwolfabrikant Rockwool.

Gelijkwaardigheid

By og Bygs onderzoeksresultaten bestrijden de conclusies van het Teknolisk Institut in zoverre dat er sprake is van gelijkwaardigheid tussen de materialen. By og Byg heeft bij een concreet bouwproject aan de hand van vochtmetingen in de alternatieve materialen vastgesteld dat er van verlies aan isolerend vermogen geen sprake hoeft te zijn als de zaak op de juiste manier wordt aangepakt.

De metingen met behulp van vochtsensoren in de wanden en op de zolders strekten zich uit over anderhalf jaar. Tevens werd thermografering toegepast, een soort fotografische registratie van de oppervlaktetemperatuur waarmee koudebruggen kunnen worden opgespoord.

Wel werden zo inderdaad koudebruggen gevonden, maar uiteindelijk bleken deze het gevolg van foutieve aanpak, zoals maatafwijkingen van materialen in plaatvorm of verkeerd inblazen als het ging om materialen in losse vorm. “Dat had kunnen worden voorkomen, als de uitvoerenden over meer kennis van de materialen hadden beschikt en als ze meer zorg hadden besteed aan het werk,” meent By og Byg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels