nieuws

Aannemers Duitsland snakken naar opleving

bouwbreed

berlijn/wiesbaden – De Duitse bouw merkt nog geen spoor van een oplevende economie. De omzetten van de aannemers vertonen een afnemende tendens terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen nog steeds daalt.

“Het dal van de crisis komt maar niet in zicht”, verzucht brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie. In de eerste helft van het jaar verminderde het aantal bouwvergunningen voor woningen met 4 procent. Dat betekende het verlies van de kans op 6300 opdrachten.

Bij de niet-woningen schrompelden de vergunningen in met 14,5 procent van de ombouwde ruimte. Hoewel de sector steen en been klaagt over de politici, blijft de afname van de overheidsopdrachten met minus 6 procent binnen de perken. Veel sterker laten, met een verlies van 15,5 procent, de particuliere opdrachtgevers het afweten. De vergunningen voor nieuwe kantoren daalden met bijna een kwart tot 7351.

Bauindustrie verwacht dat de aannemers dit jaar nog een neergang van de omzet moeten slikken van 2 procent. Het aantal werknemers zal vermoedelijk met ruim 4 procent krimpen. In de eerste helft van het jaar gingen al 69.500 banen verloren. In juni waren nog 752.000 bouwvakkers aan de slag.

Volgens het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden is in juni het aantal opdrachten aan bedrijven met twintig of meer werknemers andermaal afgenomen met 2,9 procent. De burgerlijke en utiliteitsbouw moest 1,3 procent inleveren. De grond-, water- en wegenbouw verloor 4,4 procent terrein.

De gezamenlijke omzet van de bouwers slonk in de eerste helft van het jaar met 3,7 procent tot 34 miljard euro. Het opdrachtniveau in de burgerlijke en utiliteitsbouw ligt op 67,9 procent van het jaar 2000. De grond-, weg- en waterbouw is qua opdrachten in vier jaar 15,5 procent achteruit geboerd.

Reageer op dit artikel