nieuws

Warme coating geeft garage schouwburg Apeldoorn waterdicht bovendek

bouwbreed Premium

apeldoorn – Het schouwburg- en congrescentrum Orpheus in Apeldoorn wordt ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. Pal ernaast is meteen een meerlaagse parkeergarage aangelegd. Om lekkages definitief uit te sluiten is vóór het aanbrengen van de pleinbestrating het betonnen bovendek behandeld met een voor ons land nieuw afdichtingssysteem. Orpheus heropent in september.

Voor applicateur Kreeft Betontechnieken uit Hoogeveen was het ook even wennen: de KR-Ucoat 587 spuitelastomeer is al na circa 10 minuten beloopbaar.

Dat komt mede doordat dit hoogwaardig afdichtingssysteem op basis van gemodificeerd polyurethaan warm wordt opgebracht. De tweecomponentige coating wordt tot 70 à 80 graden Celsius verwarmd en vervolgens met een hogedrukspuit opgebracht: verbruik is ongeveer een kilogram per vierkante meter bij een laagdikte van 1 millimeter. De coating kan op diverse ondergronden worden toegepast. In Apeldoorn ging het om beton.

Na schoonmaken van de ondergrond en aanbrengen van een hechtprimer worden in principe twee kruislingse lagen opgebracht. Zo nodig kan nog een uv-bestendige sealing volgen. Aangezien op het bovendek van de Orpheus-parkeergarage bestrating komt te liggen, wordt in dit geval eerst een drainagemat en vervolgens een uitvlaklaag van ongeveer 25 centimeter zand aangebracht.

Hoogwaardig

Kreeft Betontechnieken haalt de coating uit Duitsland. Gealarmeerd door de vele berichten over lekkende garages, parkeerdekken, tunnels en terrassen is het bedrijf op zoek gegaan naar een betrouwbare, vloeistofdichte en scheuroverbruggende coating. De toepassing bij Orpheus moet voor ons land de primeur zijn. In twee dagen tijd is een oppervlak van 3200 vierkante meter dek met de coating behandeld. Belangrijkste vereiste voor de applicatie: droog weer.

Door het warm opbrengen wordt een naadloos vlak verkregen, waarbij de goede hechting inwateren voorkomt. Na het opbrengen is de coating echter ook bij lage temperaturen nog voldoende flexibel.

Volgens de thans beschikbaar zijnde technische informatie is de coating bestand tegen verdunde zuren en logen, tegen zout- en afvalwater, aardolie, dieselbrandstof en tegen het doordringen van wortels. De benaming hoogwaardig afdichtingssysteem moet letterlijk worden genomen, aangezien de treksterkte, de elasticiteit, de slijtvastheid, de doorscheursterkte en het bestand zijn tegen veroudering een hoge score behalen.

Reageer op dit artikel