nieuws

Van t zelfde

bouwbreed

Eergisteren kwam de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars en Bouwbedrijven, NVB met een standpunt over de leegstaande kantoorpanden in het centrum van Amsterdam. De NVB kiest voor een gemakkelijke oplossing: zet alle leegstaande kantoorpanden om in woningen. De NVB denkt dus niet verder dan haar neusje lang is. De NVB en trouwens ook de Neprom geven […]

Eergisteren kwam de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars en Bouwbedrijven, NVB met een standpunt over de leegstaande kantoorpanden in het centrum van Amsterdam. De NVB kiest voor een gemakkelijke oplossing: zet alle leegstaande kantoorpanden om in woningen. De NVB denkt dus niet verder dan haar neusje lang is.

De NVB en trouwens ook de Neprom geven aan woningen te willen bouwen op eenvoudige plekken: uitleg locaties en kantoren ombouwen tot woningen. Het bouwen van woningen op moeilijke binnenstedelijke locaties en bijvoorbeeld in lege verdiepingen boven winkels in de favoriete winkelstraten in grote steden vinden zij te moeilijk. Want dat verlaagt hun winstmarges.

De NVB zou verder moeten kijken dan haar neusje lang is. Zij zou zich de vraag moeten stellen waarom al die kantoren in de hoofdstedelijke grachtengordel leeg staan? Heeft de NVB weleens gekeken naar het belachelijk hoge huurniveau dat verhuurders van deze panden vragen aan potentiële huurders?

Heeft de NVB zich weleens verdiept in de bar slechte conditie waarin het Amsterdamse centrum zich bevindt? De NVB gelooft toch niet dat bedrijven zich willen vestigen in een grachtengordel met een wegdek, waarbij het gemiddelde ontwikkelingsland nog gunstig afsteekt? Heeft de NVB zich weleens afgevraagd of iemand met een bedrijf in

Amsterdam-Centrum zijn bedrijf ook kan bereiken gezien alle opengebroken en afgesloten straten in dat gebied?

De NVB zou zich eens moeten oriënteren op verbetering van de werkomstandigheden in Amsterdam-Centrum, waardoor panden beter te verhuren zijn op een redelijk huurniveau. Het renoveren van oudere kantoorpanden reken ik daar ook onder. Inderdaad vertrekken vele bedrijven uit het centrum van Amsterdam naar de Zuidas en Sloterdijk. Maar gelukkig zijn er ook grote bedrijven die er – tot grote vreugde van hun personeel en de plaatselijke middenstand – blijven. De mix van wonen en werken is van fataal belang voor het centrum van de hoofdstad, die mix moet er ook blijven. Als de NVB haar zin krijgt zou de hoofdstad alle leegstaande kantoorpanden kritiekloos laten omzetten tot woningen. Dit heeft tot gevolg dat er een slaapstad ontstaat. Dit is de dood in de pot. Dan blijft er namelijk geen enkele dynamiek meer over die karakteristiek is voor dit centrum.

Amsterdam was vroeger een wereldlijk centrum van handel en andere negotie. Nu speelt de dienstverlening een grote rol. Deze bedrijvigheid uitbannen uit het centrum maakt van de hoofdstad een dooie boel. Daar komt bij dat vele onderzoeken hebben uitgewezen dat de bedrijvigheid in het centrum, de middenstand dus, een minimum aantal van 80 duizend arbeidsplaatsen nodig heeft om te kunnen floreren. Daarom moet de hoofdstad de bedrijvigheid in dit centrum aanwakkeren in plaats van wegjagen. Daarbij komt: er staan in Amsterdam voldoende bestaande en nieuwbouw woningen te koop, er zijn voldoende nieuwbouwwoningen gepland. Nog meer woningen creëren in bestaande panden zou de aanbodzijde van de koopwoningmarkt overvoeren. Laat de bouwers eerst maar eens hun nieuwbouwwoningen slijten aan de consument, bijvoorbeeld door de prijzen te verlagen. Daarmee zou de NVB ook de doorstroom bevorderen. Die doorstroom bereikt ze niet door van dure grachtenkantoorpanden om te bouwen in nog duurdere koopappartementen.

En, een beetje leegstand in de kantorenmarkt is helemaal niet erg, dat houdt de verhuurder scherp. Hij kan zijn panden eens moderniseren. Of de huurprijs aan de marktsituatie aanpassen en zo een kandidaat-huurder tegemoet komen.

Er wordt overigens voldoende verhuurd in de hoofdstedelijke grachtengordel, of is dat de NVB ook ontgaan? Nog meer koopwoningen in bedrijfspanden creëren is wel erg veel meer van �t zelfde. Doe eens wat anders, mijn waarde NVB. Kies eens de lastige weg en boek een lange termijn succes.

Reageer op dit artikel