nieuws

Stichting koopt met kunst historisch object

bouwbreed

enschede – Stichting Industrieel Erfgoed Enschede (SIEE) koopt met kunst een transformatorhuis in de Enschedese wijk Roombeek. De vraagprijs van 146.000 euro was voor de armlastige stichting niet op te brengen. Een deal met gesloten beurs biedt nu uitkomst; de gemeente koopt van de SIEE zes verlichtingskunstwerken, gemaakt door kunstenaar Rico Pronk. De SIEE wil […]

enschede – Stichting Industrieel Erfgoed Enschede (SIEE) koopt met kunst een transformatorhuis in de Enschedese wijk Roombeek. De vraagprijs van 146.000 euro was voor de armlastige stichting niet op te brengen. Een deal met gesloten beurs biedt nu uitkomst; de gemeente koopt van de SIEE zes verlichtingskunstwerken, gemaakt door kunstenaar Rico Pronk.

De SIEE wil in het van 1959 daterende gebouw omtoveren tot een expositieruimte en atelier met daarnaast woonruimte voor kunstenaar Pronk. In ruil daarvoor beheert de kunstenaar de expositieruimte. Het transformatorhuis heeft een oppervlakte van 60 vierkante meter en is 3,5 meter hoog. “Het is ontworpen door architect G.J Beltman uit Enschede en uniek in zijn soort”, zei F. Leonards van de SIEE gisteren.

Het transformatorhuis leverde decennia lang stroom aan de voormalige textielfabriek Bamshoeve. Het gebouwtje staat in wijk Roombeek, het gebied dat in 2000 werd vernietigd door vuurwerkexplosies.

Reageer op dit artikel