nieuws

Spooraansluitingen weg bij spoorwegen

bouwbreed

den haag – Minister Peijs (verkeer) brengt mogelijk alle sporen voor goederenvervoer onder bij ProRail of een andere partij. Nu zijn die nog ondergebracht bij een dochter van de Nederlandse Spoorwegen die alleen over reizigersvervoer gaat. De minister geeft daarmee gehoor aan de motie Hofstra uit 2002 die “vanwege het grote belang van deze sporen […]

den haag – Minister Peijs (verkeer) brengt mogelijk alle sporen voor goederenvervoer onder bij ProRail of een andere partij. Nu zijn die nog ondergebracht bij een dochter van de Nederlandse Spoorwegen die alleen over reizigersvervoer gaat.

De minister geeft daarmee gehoor aan de motie Hofstra uit 2002 die “vanwege het grote belang van deze sporen voor het goederenvervoer” deze gescheiden wil hebben van het reizigersvervoer. De NS-Spooraansluitingen BV heeft volgens Peijs 320 particuliere spooraansluitingen in eigendom en beheer en is economisch eigenaar van de bovenbouw. Vrijwel al het spoorgoederenvervoer komt over die rails.

De onderhoudsstaat van de spooraansluitingen zou zorgwekkend zijn. ProRail heeft al een noodzakelijke investering van 12,5 miljoen euro berekend en gaat nog onderzoeken hoe de aansluitingen rendabel kunnen worden gemaakt.

Reageer op dit artikel