nieuws

Snel herstel van Duitse bouw laat nog op zich wachten

bouwbreed Premium

berlijn – De stabilisatie van de Duitse bouw laat nog zeker tot volgend jaar op zich wachten. Dat stelt Deutsche Bauindustrie in een bijgestelde prognose.

Aanvankelijk hoopte de brancheorganisatie dat de bouw dit voorjaar weer uit het dal zou klauteren. In de eerste vier maanden van het jaar daalde de omzet echter met nogmaals 2,5 procent. Snel herstel ligt niet in het verschiet omdat in dezelfde periode het volume aan nieuwe opdrachten met 4 procent afnam.

De woningbouw startte het jaar met een opleving tot en met april van 5,7 procent. De oprisping is een reactie op het grotendeels wegvallen van de riante eigen huispremie, waartoe de bondsregering uit bezuinigingsoverwegingen besloot. Dat de groei slechts vooruitgeschoven productie is, blijkt uit de daling van de bouwvergunningen met 4 procent.

Het bedrijfsleven bouwde de eerste vier maanden van het jaar 4,7 meer dan in de vergelijkbare periode van 2003. Het aantal nieuwe opdrachten bleef 3,2 procent achter. Omdat de afgegeven bouwvergunningen 11,5 procent minder zijn, valt op een positieve impuls niet te rekenen. Deutsche Bauindustrie voorspelt voor het segment een daling van het bouwvolume van 3,5 procent.

Ook de overheid geeft niet thuis. De productie daalde in de eerste vier maanden met 8,8 procent. De opdrachten krompen met 3,3 procent. De werkgelegenheid in de Duitse bouw is in april gedaald tot 745.200 personen. In een jaar tijd zijn 78.200 banen verdwenen. Deutsche Bauindustrie verwacht dat dit jaar in doorsnee 778.000 bouwvakkers aan de slag zullen zijn. Het gemiddelde ligt 4,4 procent onder het niveau van 2003.

Reageer op dit artikel