nieuws

Prins: Stop bouw woningen in winterbedden Europa

bouwbreed

maastricht – De overheid moet een stap terug doen en bouwen in winterbedden van rivieren verbieden. In Europa moeten de problemen van wateroverlast per stroomgebied worden aangepakt. Tevens moeten we nadenken hoe we de bebouwing minder kwetsbaar maken.

Dat zei prins Willem-Alexander zondag bij de informele raad met 28 milieuministers uit Europa over de waterproblematiek in Maastricht. Bouwen langs de Maas kan volgens de voorzitter van de Adviescommissie Water wel, maar alleen daar waar het noodzakelijkerwijs moet en op een andere manier. Het gaat dan om alternatieve bouwvormen, zoals huizen op palen, terpen of aangepaste huizen, aldus de kroonprins.

De landen van de Europese Unie hebben op de bijeenkomst besloten een lijst van actieplannen op te stellen om overstromingen te voorkomen. Nu werken ze alleen nog samen als het water al over de dijken is gestroomd.

Het gaat om een gezamenlijke aanpak, zodat het ene land niet in problemen raakt door de maatregelen van een ander. De actieplannen gelden per stroomgebied van een grensoverschrijdende rivier, zoals de Rijn of de Maas, waarbij de betrokken landen afspraken maken.

De actieplannen kunnen inhouden dat landen voor elkaars maatregelen betalen. Nederland heeft dat al eens gedaan voor een verbetering in Duitsland. Volgens Schultz komen ook Nederlandse projecten in aanmerking voor Europees geld: “Nederland maakt veel ruimte voor water. We kunnen niet alles aanmelden, maar hebben zelf al veel geld opzijgezet. Alleen voor de Rijn al 1,9 miljard euro.”

De bewindsvrouw was tevreden over de overeenstemming zondag, onder haar voorzitterschap. Ze noemde die een unieke ervaring “na al die jaren van verantwoordelijkheid afschuiven.” Ze verwacht de formele besluiten van ministers dit najaar in Brussel.

Reageer op dit artikel