nieuws

Prijzen betonijzer in Vlaanderen verdubbeld

bouwbreed

brussel – De Vlaamse minister Gilbert Bossuyt (openbare werken) heeft besloten dat de aannemers in Vlaanderen de prijzen voor betonijzer, die in de eerste helft van dit jaar zijn verdubbeld, automatisch mogen doorberekenen voorzover ze betrekking hebben op opdrachten van het Vlaamse ministerie van milieu en infrastructuur.

De Vlaamse Confederatie Bouw (de organisatie van aannemers in Vlaanderen) hoopt dat de maatregel van Bossuyt binnenkort geldt voor alle departementen en dat de provinciale en gemeentelijke overheden en ook privé-opdrachtgevers zich daarbij aansluiten.

De prijsstijging voor betonijzer heeft ertoe geleid dat de totale kosten voor de bouw van een woning het afgelopen halfjaar met 1 tot 1,5 procent zijn gestegen. Maar bij de aanleg van kaaimuren, waarbij het ijzervlechtwerk zeer belangrijk is, steeg de kostprijs de afgelopen zes maanden zelfs met 5 procent.

De fabricatie en levering van ijzervlechtwerk gebeurt dikwijls door gespecialiseerde ijzervlechterijen. Wanneer zij de forse prijsstijgingen voor betonijzer niet kunnen verrekenen, dreigen faillissementen en ontslagen bij een groot aantal van de 2500 ijzervlechters in de Vlaamse bouw.

Reageer op dit artikel