nieuws

Prefab viaducten op hun plek geschoven

bouwbreed Premium

odense – De wegenbouw in Denemarken beleefde de afgelopen dagen een primeur. Drie geprefabriceerde spoorwegviaducten werden met een snelheid van rond de 4 à 5 meter per uur met behulp van hydrauliek op hun plaats geschoven in een nieuw snelwegtraject tussen Odense en Svendborg. De viaducten hebben een lengte van respectievelijk 45, 75 en 90 […]

odense – De wegenbouw in Denemarken beleefde de afgelopen dagen een primeur. Drie geprefabriceerde spoorwegviaducten werden met een snelheid van rond de 4 à 5 meter per uur met behulp van hydrauliek op hun plaats geschoven in een nieuw snelwegtraject tussen Odense en Svendborg.

De viaducten hebben een lengte van respectievelijk 45, 75 en 90 meter en wegen tot 1500 ton.

De afstand waarover de gevaartes moesten worden verplaatst was 30 meter. Voor de methode was gekozen om het treinverkeer op het traject zo min mogelijk te hoeven onderbreken. Bij een andere aanpak zou dit minstens een halfjaar hebben stilgelegen, aldus opdrachtgever Vejdirektoratet, de Deense rijkswaterstaat.

Niet onwezenlijk voordeel zijn echter de kosten. Prefab viaducten zijn aanzienlijk goedkoper.

Reageer op dit artikel