nieuws

Politiek maakt zich zorgen over tekorten bij grondaankopen

bouwbreed

den haag – De drie grootste partijen in de Tweede Kamer, CDA, VVD en PvdA maken zich zorgen over tekorten bij de gemeenten die meetellen voor het financieringstekort. De grondaankopen vallen daar duurder uit dan verwacht.

Minister Zalm (financiën) beaamde dat dit een risicovolle post is, maar verwacht voor dit jaar een meevaller van een half miljard euro aan aardgasbaten. Zalm zei dat in de Tweede Kamer bij de behandeling van de voorjaarsnota. De meevaller is eerder aangekondigd door het Centraal Planbureau en het gevolg van de hogere olieprijzen waaraan de waarde van de aardgasbaten is gekoppeld.

Een deel daarvan is bij wet voor het Fonds Economisch Structuurversterking waaruit grote infrastructurele werken als de Betuweroute worden betaald.

Zalm spreekt van een risicovolle situatie bij provincies en gemeenten die met grondaankopen meer geld kwijt zijn dan verwacht. Deze tekorten tellen volgens de Europese regels mee voor het financieringstekort, dat daardoor extra hoog uitvalt.

Zalm heeft een werkgroep van drie deskundigen aan het werk gezet, die bekijkt wat aan dit probleem te doen valt. Zij zullen in augustus rapporteren. Volgens Zalm kijken ze ook naar een suggestie van CDA-Kamerlid F. de Nerée tot Babberich om de lagere overheden de grondaankopen bij aparte rechtspersonen onder te brengen waardoor ze niet meer leiden tot een hoger tekort.

Reageer op dit artikel