nieuws

Overheden melden vaker bij NMa

bouwbreed

den haag – Gemeenten, provincies en waterschappen melden verdacht inschrijfgedrag van aannemers steeds vaker bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat bevestigt een woordvoerder van de kartelwaakhond.

De mededingingsautoriteit spreekt van een positieve ontwikkeling. “Lagere overheden zijn zich kennelijk beter bewust dat er wat fout kan gaan bij aanbestedingen”, zegt NMa-woordvoerder S. Bierling. Zij wijt dat aan de bouwfraude-affaire, die eind 2001 op gang kwam.

“We krijgen steeds meer meldingen van gemeenten, maar ook van provincies en waterschappen. Voor ons is dat zeer belangrijk. Hoe meer toezichthouders, hoe beter. Wij kunnen het niet alleen. Bovendien, ook de overheden hebben een eigen verantwoordelijkheid om onregelmatigheden bloot te leggen.”

Bierling wil niet aangeven hoeveel recente meldingen van vermoedelijk vooroverleg de NMa momenteel onderzoekt. “Maar laat duidelijk zijn: ons onderzoek naar bouwfraude stopt niet op 1 januari 2003”, aldus de woordvoerder. “We nemen alles mee, ook recente zaken. Dat is wel gebleken bij het dossier over de dakdekkers.”

Een concrete zaak die de NMa in behandeling heeft, is de aanbesteding van een rioolwerk van de gemeente Lochem, bevestigt Bierling.

Lochem vermoedt dat weg- en waterbouwbedrijven Van der Horst en Meijsen Groep in februari van dit jaar prijsafspraken hebben gemaakt voorafgaand aan de aanbesteding van het werk. Om die reden besloot de gemeente sloot de bouwers uit van gunning en overhandigde de bevindingen aan de NMa.

Vorige week concludeerde de Raad van Arbitrage in hoger beroep dat Lochem de aannemers ten onrechte heeft beschuldigd van vooroverleg. De gemeente moet het werk daarom alsnog gunnen aan Van der Horst, de laagste inschrijver bij de aanbesteding.

Voor de kartelautoriteit is dat evenwel geen reden af te zien van onderzoek. “De arbitrageraad heeft toch een andere insteek dan wij”, zegt Bierling. “Wij hebben veel meer mogelijkheden dan alleen partijen te horen. Ons onderzoek kan veel omvangrijker zijn. Het zou dus kunnen dat wij wel tot de conclusie komen dat er afspraken zijn gemaakt, terwijl de Raad van Arbitrage dat niet deed.”

Reageer op dit artikel