nieuws

Opfrisbeurt Lezend meisje met boek

bouwbreed

culemborg – Het grootste schilder van Nederland aan de zijwand van het Centraal Boekhuis in Culemborg moet na een buitenbestaan van tien jaar opnieuw van de gevel spatten. Schildersbedrijf Hoftijzer uit Rotterdam heeft het PopArt-achtige kunstwerk onder handen; binnenkort wordt het project opgeleverd. Vier schilders hebben in zon drie maanden het hele gebouw van zon 10.000 vierkante meter van een nieuwe verflaag voorzien.

Voor coördinator B. Mellaart van het schildersbedrijf is de klus een regelrechte �aha erlebnis�. Tien jaar geleden kreeg hij als verfadviseur bij zijn toenmalige werkgever Hasco van een kunstenaar het verzoek om �wat� verf voor zijn schildering op een zijwand van het Centraal Boekhuis. Mellaart gaf advies voor het werk �Lezend meisje met boek� van kunstenaar Peter van Ede uit Lienden. Een project waar 500 liter verf aan op ging. Dus toen Hoftijzer werd benaderd voor een offerte, had Mellaart het kunstwerk meteen weer vers in het geheugen.

Alle oude gegevens als samenstelling van de ondergrond van de gevelbeplating en kleurverhoudingen kwamen bij de huidige renovatie goed van pas. De omlijsting van het schilderij, evenals de rest van de gevels wordt in waterdragende verf geschilderd, het kunstwerk zelf zal conform het oorspronkelijke werk in polyurethaan worden uitgevoerd.

Verfinspecteur P. Binken, technisch directeur van Adviesbureau Gevelservice uit Reeuwijk, neemt eens wekelijks een steekproef waaruit moet blijken of de schilderwerkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd. Binken toont ter plaatse hoe hij laagdikte meet, een hechtingsproef aanpakt en de glanswaarde van de verf onderzoekt.

Zo mag tijdens laagdiktemetingen geen enkele meting minder bedragen dan 80 procent van de vooraf overeengekomen dikte. Afwijkingen als zakkers en andere onvolkomenheden brengt het adviesbureau bij opdrachtgever Hoftijzer in kaart. Het project wordt overigens aangestuurd door het Bredase ingenieursbureau Groenewout.

Het Centraal Boekhuis (gespecialiseerd logistiek dienstverlener tussen uitgeverij en boekhandel) liet het kunstwerk in geel, rood en blauw in 1994 aanbrengen om te verdoezelen dat de verf die op de gevel zat voortijdig verkleurde. Nu, tien jaar later, wilde de opdrachtgever het schilderij eigenlijk verwijderen, maar daar stak het gemeentebestuur een stokje voor; zij verleende geen bouwvergunning. Het kunstwerk is bovendien alom bekend en een belangrijke �landmark� in Culemborg, een object om te koesteren dus.

Reageer op dit artikel