nieuws

Noorwegen enthousiast over geluidsscherm van plastic

bouwbreed

oslo – De Noorse rijkswaterstaat – Statens Vegvesen – heeft een onprettige boodschap voor de houtindustrie. Plastic is volgens deze overheidsdienst vanuit het oogpunt van het milieu een veel beter materiaal dan hout, althans als het aankomt op de bouw van geluidsschermen.

Hierop duiden de ervaringen met een geluidsscherm van 90 meter dat deze zomer wordt opgetrokken. Het scherm is vervaardigd van planken hergebruikt landbouwplastic. Lichtpuntje voor de houtindustrie is nog wel dat aan de plastic planken houtvezels zijn toegevoegd.

Het scherm vervangt een scherm van 100 procent hout, dat niet bleek te voldoen. De kieren lieten het verkeerslawaai door en voor het milieu was het een belasting als gevolg van de chronische behoefte aan lak en beits. Ook esthetisch was het houten scherm niet geweldig. Toen het werd verwijderd moest het vanwege de impregnatie en coatings worden behandeld als speciaal afval, aldus Statens Vegvesen.

Het gerecyclede plastic scherm ruikt door de houtvezels die er doorheen zijn gemengd wel naar hout en oogt ook als zodanig. Als het toe is aan vervanging kan het nog drie keer worden omgesmolten zonder dat het zijn eigenschappen kwijt raakt, er zijn geen chemicaliën nog om de levensduur te verlengen.

Ook qua prijs is het plastic een redelijk alternatief. De aanschafprijs ligt net iets lager dan die van hout en als het geringere onderhoud wordt verdisconteerd, wordt het beeld alleen nog maar gunstiger, concludeert de Noorse wegendienst.

Reageer op dit artikel