nieuws

Meer huizen voor Amsterdam

bouwbreed Premium

amsterdam – Dit jaar stijgt het aantal opgeleverde woningen in Amsterdam naar minimaal drieduizend. Dat voorspelt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. In vergelijking met vorig jaar is dat een toename van ongeveer een kwart.

De hoofdstedelijke bouwers trekken daarmee de stijgende lijn die twee jaar geleden werd ingezet verder door. In 2002 nam de productie met 27 procent toe en klom naar 2.393. Het afgelopen jaar maakte de stad aan de Amstel pas op de plaats. Het aantal afgebouwde woningen steeg in 2003 met nog minder dan 1 procent naar 2.409.

Onderzoeker J. van der Veer van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties baseert zijn optimisme op de plannen die op de rol staan. “Vorig jaar is met de bouw van meer dan 3000 woningen begonnen. Dan moet het mogelijk zijn dit jaar tussen de drie- en vierduizend woningen op te leveren.” Motor van het geleidelijk herstel van de productie is onder andere de Vinex-locatie IJburg.

Van der Veer: “Daar komt de bouw nu goed op gang”. Daarnaast wordt de verkoopgrens van 70 procent soepel toegepast en beginnen vooral corporaties al met de bouw als het verkoopaantal nog niet gehaald is. Woningen zonder nieuwe eigenaar worden na oplevering in de verhuur gedaan.

Met een aantal van 1.252 zijn de vrije sectorwoningen in Amsterdam goed voor ruim tweederde van de totale productie. De sociale huurwoning slokt met een klein kwart op een na het grootst aandeel van de nieuwe woningmarkt op.

Het kleinste aandeel van de productie gaat naar de scherp geprijsde koopwoning. Niet meer dan 3 procent, wat goed is voor welgeteld 78 woningen, is geschikt voor de koper die krap bij kas zit. Woonstichting de Key bouwde in 2003 de meeste sociale huurwoningen in Amsterdam. De sociale huisvester zette 117 huizen neer voor het goedkoopste segment in de woningmarkt. De Key is daarmee goed voor bijna een kwart van de totale productie.

Van alle corporaties die in de Amstelstad actief zijn, bouwde de instelling ook de minste dure koopwoningen. De Key verzorgde voor acht particuliere eigenaren een onderkomen.

De combinatie Eigen Haard Olympus Wonen en Het Oosten is de grootste bouwer van dure koopwoningen. De corporatietandem bouwde vorig jaar 434 huizen voor de financieel sterke koper. De marktleider is met dit aantal goed voor ruim eenderde van de aanwas in 2003.

Concurrent de Dageraad volgt als tweede op afstand. De sociale huisvester tekende voor de oplevering van 120 woningen, wat goed is voor eentiende van de dure nieuwbouwmarkt.

Reageer op dit artikel