nieuws

Koolzaad maakt asfalt duurzaam

bouwbreed Premium

hoofddorp – Dura Vermeer Infrastructuur heeft op de Helperzoom in de stad Groningen een asfaltproject uitgevoerd waarbij de normale bitumen van de deklaag voor een deel is vervangen door koolzaadbitumen. Het zogenoemde Ecopave heeft duidelijke milieuvoordelen.

Het is de eerste keer dat het product in Nederland wordt toegepast. Het is ontwikkeld door Dura Vermeer. Het product is gebaseerd op de geluidreducerende microdeklaag Micropave, ook van Dura Vermeer Infrastructuur. Als bindmiddel wordt in Ecopave gebruik gemaakt van een speciaal met polymeren gemodificeerde Eco-bitumen. In dat bindmiddel wordt een deel van de normaal gebruikte bitumen vervangen door koolzaadolie. Bitumen is een destillaatresidu dat ontstaat bij raffinage van aardolie.

De plantaardige olie uit het Eco-bitumen wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant. Die bevatten 35 tot 40 procent olie. Tijdens de groei van de planten wordt kooldioxide opgenomen uit de lucht. Het gaat om ongeveer 9000 kilogram per hectare bebouwde grond. Via het gebruik van koolzaadolie wordt die hoeveelheid CO2 vastgelegd in het Eco-bitumen. Wordt deze Eco-bitumen toegepast in Ecopave, dan komt het erop neer dat per vierkante meter duurzaam wegdek de opbrengst aan koolzaad van een vierkante meter grond wordt gebruikt. Daarmee wordt dus 0,9 kilogram koolzuurgas vastgelegd.

Behalve het voordeel van het vastleggen van koolzuurgas heeft Ecopave nog meer voordelen. De temperatuur bij fabricage kan 10 tot 15 procent lager zijn dan normaal bij Micropave gebruikelijk is. Dat betekent dat er minder energie nodig is om het Ecopave te maken. Dat heeft weer tot gevolg dat de CO2-uitstoot van de gebruikte energie ook vermindert. Gebruik van koolzaad betekent voorts dat een fossiele grondstof (aardolie) wordt vervangen door de hernieuwbare grondstof koolzaadolie.

En uiteraard levert toepassen van Ecopave een geluidsreductie op van het verkeerslawaai. Een woordvoerder van Dura Vermeer spreekt van een prima gang van zaken op het werk in Groningen. “We zijn tevreden”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel