nieuws

Kolomkop onder hoge druk succesvol getest

bouwbreed Premium

eindhoven – “We gaan door tot de drukbank aan zijn eind is of het beton het begeeft en ik reken natuurlijk op het eerste.” Voor professor Kleinjan, hoogleraar Constructief Ontwerpen aan de TU Eindhoven, was er vooraf geen twijfel aan: de gekozen oplossing – een stalen manchet – voor de falende kolomkoppen van Campus Kerkrade gaat ruimschoots voldoen.

Gisteren werd in het P. van Musschenbroek laboratorium van de TU de ultieme praktijkproef gedaan op een door de aannemer zelf op een falende kolomkop aangebracht manchet.

Campus Kerkrade is een omvangrijk scholenbouwproject in de gemeente Kerkrade. Het complex zou eind van de zomer door de drie betrokken onderwijsinstellingen in gebruik worden genomen. Dat liep anders.

Door ontbrekende ringwapening en een lagere betonkwaliteit dan het ontwerp voorschreef, gingen al tijdens de bouw de koppen van de betonkolommen van Campus Kerkrade scheurtjes vertonen. Sommige kolomkoppen waren in feite al bezweken. Nadat de bouw was stilgelegd en onderzoek was gedaan is, op aangeven van aannemer Laudy Bouw- en Planontwikkeling, door constructeur Haskoning in samenspraak met professor Kleinjan een even simpele als doeltreffende oplossing uitgewerkt.

Betonmortel

Stalen manchetten, van onderaf aangestort met een zeer vloeibare betonmortel, zouden de beschadigde kolomkoppen moeten versterken. Want geheel vervangen van de kolommen werd niet nodig geacht, zou te duur zijn geworden en had de bouw te zeer vertraagd. Omdat de gemeente Kerkrade als opdrachtgever van dit grootste bouwproject binnen de gemeentegrenzen uiteraard zekerheid wil over de duurzaamheid van de gekozen oplossing, is gisteren in Eindhoven een succesvol verlopen proef op ware grote gedaan.

De proefopstelling bestond uit een beschadigde kolomkop voorzien van het aangestorte reparatiemanchet, met daar bovenop een stalen oplegplaat voor de kanaalplaatvloeren en een (deel van) een stalen ligger.

Reageer op dit artikel