nieuws

Kippenboerderij wordt nulemissie kantoorgebouw

bouwbreed

kings langley (uk) – Onlangs opende de Engelse minister van energie, S. Timms, het kantoor Beaufort Court, de tot nulemissie gerenoveerde historische kippenboerderij Ovaltine Egg Farm bij Kings Langley. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) leverde een grote bijdrage met de ontwikkeling en productie van PVT (Photovoltaïsch Thermische) panelen.

In de voormalige boerderij houdt op dit moment de Renewable Energy Systems group (RES) kantoor, een toonaangevend bedrijf op het gebied van het ontwikkelen van windturbineparken. ECN heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het eerste nulemissie kantoorgebouw ter wereld.

De kippenboerderij uit 1930 is na de ingrepen compleet energieonafhankelijk en produceert geen CO2. Alle benodigde energie voor verwarming en koeling van het complex wordt geproduceerd door een Vestas V29, 225 kW windturbine, biomassa, ondergrondse warmteopslag, grondwaterkoelsysteem en PVT-panelen die door ECN zijn ontwikkeld en geproduceerd.

In totaal gaat het om 54 vierkante meter PVT-collectoren die bestaan uit 70 PV laminaten, verdeeld over zeven collectorboxen. De collectorboxen zijn geïnstalleerd op een bijgebouw van het complex dat dienst doet als opslag van biomassa.

Naast de overall prestatie testte ECN de collectoren ook op duurzaamheid en weerbestendigheid. Verder is een geïntegreerd productietechnologie ontwikkeld waarmee de panelen op een effectieve manier in één productiestap in elkaar zijn te zetten. ECN monitort zelf het PVT-systeem maar reeds vanaf januari wordt het complete energiesysteem gevolgd.

Opmerkelijk is dat het gebouw ook zelf voorziet in de aanvoer van biomassa. Hiervoor is een veldje aangelegd voor de teelt van olifantsgras of Miscanthus.

Reageer op dit artikel