nieuws

Kantorenmarkt Oost-Europa in lift

bouwbreed

brussel – De kantorenmarkt in Oost-Europa heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een explosieve groei gekend. Zo werd in de Poolse hoofdstad Warschau 190 procent meer kantoorruimte verhuurd dan in de eerste drie maanden van 2003. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest bedroeg de stijging 73 procent.

De toetreding tot de EU heeft een duidelijke invloed op de kantorenmarkt, zo blijkt uit een rapport van de vastgoedspecialisten IVG en Cushman & Wakefield Healy & Baker. 

De Tsjechische hoofdstad Praag bleef weliswaar achter bij deze ontwikkeling met en daling van 4 procent aan verhuurde kantoorruimte, maar daar werd vorig jaar, dus ruim vóór de uitbreiding van de Europese Unie in mei al 47 procent meer kantoorruimte verhuurd dan in 2002.

Gemiddeld werd in de Oost-Europese hoofdsteden in het eerste kwartaal van dit jaar 86 procent meer kantoorruimte verhuurd dan in de overeenkomstige periode van 2003, terwijl dat percentage voor de West-Europese hoofdsteden plus 12 procent bedroeg. Maar de verschillen waren zeer groot in West-Europa. Zo is Rome koploper met een stijging van 164 procent meer verhuurde kantoorruimte, gevolgd door Amsterdam met 83 procent. De grootste verliezer in West-Europa was de Brusselse kantorenmarkt die 27 procent minder verhuurde dan in het eerste kwartaal van 2003.

Huurprijzen

Op het gebied van de huurprijzen waren de ontwikkelingen minder spectaculair. In Oost-Europa stegen ze gemiddeld met 1 procent, hetgeen vooral te danken was aan de stijging met 2,4 procent in Warschau. In Praag en Boedapest bleven de huurprijzen stabiel. In West-Europa kwam een einde aan de daling van de huurprijzen gedurende de twaalf maanden voordien. In Londen echter was er sprake van gemiddeld 5,4 procent hogere huurprijzen in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2003.

Ook wat de leegstand aangaat, zijn er grote verschillen. Voor heel Europa bleef de leegstand (gemiddeld) op 10 procent liggen, maar in Oost-Europa staat gemiddeld nog altijd 15 procent kantoorruimte leeg. In West-Europa scoort Amsterdam met 19 procent ruim boven het West-Europese gemiddelde van 10 procent, terwijl de leegstand in Parijs �slechts� 7 procent bedraagt.

Reageer op dit artikel