nieuws

Kamers ministers niet luxer dan directiekamers

bouwbreed

den haag – De inrichting van ministerskamers en verbouwingen van de departementen mogen niet te duur zijn. De kosten dienen zeker niet uit te stijgen boven de kosten van directiekamers. Dit is de uitkomst van het kamerdebat dinsdagavond.

Aanleiding voor het debat was de verbouwing van het gloednieuwe ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor aanpassing en inrichting van de kamers van bewindspersonen was alles bij elkaar zo�n vijf ton uitgegeven.

De PvdA pleit voor foto�s voor en na met prijzen op internet, GroenLinks wil ministers een verhuiskostenvergoeding geven van 5000 euro zoals die geldt bij sociale huurwoningen. CDA-kamerlid A. Vietsch vroeg minister Dekker (VROM) voor de kamerinrichting evenveel geld uit te geven als een gemiddelde bedrijfsdirecteur. “Dan heb je geen verwarrende discussie.”

Dekker greep de tip met beide handen aan. Van een vaste norm zoals de SP bepleitte, wilde ze niet weten: de ene kamer is nu eenmaal de andere niet. Wel vraagt zij de Rijksgebouwendienst een kader uit te werken, mede om excessen zoals de herinrichting van het UWV te voorkomen.

Van der Hoeven waarschuwde dat binnen de Hoftoren mogelijk nog wat verandert, omdat het gebouw nog niet officieel opgeleverd is. Zo komen er spoilers op de gevel om gefluit bij harde wind tegen te gaan. Bovendien is een onderzoek gaande of het gebouw wel optimaal beveiligd is.

De nieuwe staatssecretaris Rutte gaat de kamer van voorganger Nijs niet vertimmeren, verzekerde Van der Hoeven. “Rutte heeft wel een iets ander postuur dan Nijs. Hij heeft alleen de bureaustoel en tafel geruild met meubels die voor projecten op het ministerie aanwezig zijn, de rest blijft gewoon staan.”

Reageer op dit artikel