nieuws

Jo Coenen maakt ontwerp Nijmeegse Waalhaven

bouwbreed

nijmegen – Rijksbouwmeester Jo Coenen is door Nijmegen uitverkoren een ontwerp te maken voor de verbetering van de Nijmeegse Waalhaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft de opdracht daartoe verstrekt.

In de keuze heeft meespeeld dat Coenen ervaring heeft met het ontwerpen van gebieden aan het water, zoals Sphinx-Céramique in Maastricht en Toren Smalle Haven in Eindhoven.

De architect en stedenbouwkundige zal na de zomer met zijn eerste stedenbouwkundig ontwerp komen voor de Waalhaven. De verbetering van deze haven maakt onderdeel uit van de herstructurering van het hele westelijk deel van Nijmegen, een lange-ademproject dat �Koers West� gedoopt is.

Coenen moet zorgen voor een betere verbinding met de binnenstad, een betere bereikbaarheid, meer recreatie en meer culturele activiteiten in het havengebied. De Waalhaven vormt het begin van het westelijke stadsdeel. Nijmegen zal op termijn ook het grote, beeldbepalende kantoorpand van Dagblad De Gelderlander aan de haven kopen om op die plek appartementen te bouwen.

Vanuit het centrum gezien ligt de Waalhaven aan de andere kant van de spoorbrug. De gemeente wil dat het ontwerp van Coenen de brug duidelijker verbindt met de binnenstad. De bereikbaarheid van de haven over land moet beter worden en er moet ruimte komen voor recreatie en cultuur.

Omwonenden en andere belanghebbenden mogen in het najaar hun zegje doen over de plannen van Coenen, die in de loop van dit jaar als rijksbouwmeester wordt opgevolgd door Mels Crouwel.

Reageer op dit artikel