nieuws

Imagoverbetering secundaire stoffen

bouwbreed

arnhem – Secundaire grondstoffen kampten onterecht met een imagoprobleem. Dat stelt de provincie Gelderland die hoopt dat bouwers meer gebruik zullen gaan maken van dit soort bouwstoffen. De provincie geeft zelf het goede voorbeeld en gebruikt baggerspecie bij de aanleg van provinciale wegen. Dat staat in het net vastgestelde Integraal Grondstoffenplan. Het plan moet het […]

arnhem – Secundaire grondstoffen kampten onterecht met een imagoprobleem. Dat stelt de provincie Gelderland die hoopt dat bouwers meer gebruik zullen gaan maken van dit soort bouwstoffen. De provincie geeft zelf het goede voorbeeld en gebruikt baggerspecie bij de aanleg van provinciale wegen. Dat staat in het net vastgestelde Integraal Grondstoffenplan.

Het plan moet het gebruik van primaire bouwstoffen verminderen. Het getouwtrek rondom het grootschalige binnendijkse zandwinningsproject F3B bij Maasbommel ligt ten grondslag aan dit plan. Nadien besloot de provincie het gebruik van secundaire grondstoffen en alternatieve materialen te stimuleren. Concreet zal de provincie voor provinciale bestekken een grondstoffentoets afnemen. Bij de gunning van een provinciaal werk wordt grondstoffengebruik als criterium meegenomen.

Volgens de provincie kampt hergebruik nu nog met een slecht imago. Door middel van een aantal voorbeeldprojecten hoopt de provincie anderen te overtuigen van de mogelijkheden. De provincie vindt ook dat bepaalde risico�s op de koop toe moeten worden genomen door af te wijken van standaardprocedures (RAW-voorschriften).

Reageer op dit artikel