nieuws

Gemeenten rond Schiphol laten zelf geluid meten

bouwbreed

schiphol – Gemeenten rond het vliegveld Schiphol betalen mee aan een geluidmeting via Stichting Geluidsnet. Zij wantrouwen de gegevens van het Rijk over het vliegtuiglawaai. De gemeenten betalen 5500 euro voor vijf meetpunten in de omgeving.

Ook bewonersorganisaties nemen deel aan de proef, maar zij betalen alleen voor tien meetpunten à 500 euro per stuk. Stichting Geluidsnet wil met onafhankelijke geluidmetingen de discussie over de geluidsoverlast van Schiphol voeden. In samenwerking met bewoners bouwt de stichting een netwerk van meetpunten, waarvan de resultaten op internet verschijnen. De overheidsinformatie is volgens de stichting enkel gebaseerd op berekening en niet op meting.

De stichting wil in september rapporteren over de proef en biedt deze ook aan aan staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer en waterstaat).

Het onderzoek wordt kritisch gevolgd door wetenschappers van de TU Delft en van het Nederlands Meetinstituut. De bedoeling is de proef om te zetten in een vast systeem. De commissie-Eversdijk die voor het Rijk vliegtuiglawaai onderzoekt, heeft al interesse getoond voor het onderzoek.

De Amsterdamse wethouder economische zaken F. Huffnagel juicht het initiatief toe: “Juist omdat we de discussie over de geluidproblematiek goed willen voeren, hebben we de juiste informatie nodig”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels