nieuws

Forse groei Lafarge door milde winter

bouwbreed

parijs – Lafarge heeft in de eerste helft van het jaar 11,7 procent meer cement afgezet. De omzet van de belangrijkste divisie van de Franse bouwstoffenreus steeg tot 3,3 miljard euro.

In Frankrijk kreeg de afzet van cement een krachtige impuls door zowel de woningbouw als de toegenomen opdrachten van lagere overheden. In Duitsland profiteerde het concern – ondanks de zwakke bouwconjunctuur – van de sterk verbeterde prijzen. Ook in Spanje wordt bereidwillig de portemonnee getrokken, hetgeen een goede compensatie was voor de uitval vanwege het slechte weer.

Met het naderen van de Olympische Spelen neemt in Griekenland de vraag naar cement af. Over de prijzen geen klacht. In Groot-Brittannië daalde de afzet vanwege de geringere bouwlust van het bedrijfsleven en de afnemende activiteiten in de grond-, water- en wegenbouw.

In Noord-Amerika trok de cementmarkt stevig aan. Successen meldt Lafarge ook Midden-Europa (met trekpaard Polen), het Nabije Oosten en het zuidoosten van Azië.

“We zijn blij in de eerste helft van het jaar een solide omzetontwikkeling te kunnen laten zien”, aldus bestuursvoorzitter B. Kasriel. “Alle sectoren laten continue verbetering zien. De weersomstandigheden waren in het eerste kwartaal minder extreem. Het tweede kwartaal was ons vriendelijk gezind”.

De topman verwacht dit jaar de in 2003 behaalde omzet van 13,6 miljard euro te overtreffen.

�s Werelds grootste producent van bouwstoffen zag de eerste zes maanden van het jaar zijn omzet met 7 procent stijgen tot op zes miljoen na 6,8 miljard euro.

De divisie toeslagstoffen en beton – na cement de belangrijkste activiteit van Lafarge – voerde de omzet met 8,1 procent op tot 2,1 miljard euro. De groei wordt vooral veroorzaakt door de milde winter en de gestegen afzet in Frankrijk, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië.

De dakbouwstoffen maakten in de eerste helft van het jaar een groei door van 6 procent tot 711 miljoen euro. Gips was met 14,2 procent tot 676 miljoen euro relatief de grootste groeier.

Reageer op dit artikel