nieuws

Europese norm voor mobiele kranen

bouwbreed

delft – NEN, het centrum van normalisatie, heeft voor verschillende mobiele kranen de nieuwe Europese norm NEN-EN 13000 Hijskranen – Mobiele kranen gepubliceerd. De publicatie volgt op de eisen zoals gesteld in de machinerichtlijn. De nieuwe norm vervangt de corresponderende eisen uit de Nederlandse normenreeks voor hijskranen. De norm gaat in op diverse aspecten die […]

delft – NEN, het centrum van normalisatie, heeft voor verschillende mobiele kranen de nieuwe Europese norm NEN-EN 13000 Hijskranen – Mobiele kranen gepubliceerd. De publicatie volgt op de eisen zoals gesteld in de machinerichtlijn. De nieuwe norm vervangt de corresponderende eisen uit de Nederlandse normenreeks voor hijskranen.

De norm gaat in op diverse aspecten die van belang zijn voor de veiligheid van een mobiele kraan en omvat sterkte, stabiliteit, veiligheidsinrichtingen, cabines en geluid. Verder geeft de norm methoden om na te gaan of aan de diverse eisen is voldaan. Verificatie vindt plaats door berekening, beproeving, visuele controle en functionele controle. Ook stelt de norm eisen aan bijgeleverde informatie zoals handboeken, technische gegevens, gebruiks- en onderhoudsinstructies en marketing.

De norm is in het Engels opgesteld en geldt niet voor autolaadkranen. NEN-EN 13000 vervangt de overeenkomende eisen uit NEN 2017 tot en met NEN 2028. Nadere informatie is via de website van NEN te verkrijgen: www.nen.nl

Reageer op dit artikel