nieuws

Entreegebouw Erasmus MC vordert door houtskeletelementen als een tierelier

bouwbreed

rotterdam – Tegen de zijkant van het bestaande ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam verrijst momenteel in hoog tempo een nieuw – tijdelijk – gebouw. Het interim-gebouw is het eerste zichtbare onderdeel van een nieuwbouwproject dat minstens vijftien jaar zal beslaan en begroot is op ongeveer 700 miljoen euro.

Het gebouw, dat zes verdiepingen krijgt, bestaat uit een staalconstructie, met betonplaatvloeren en een gevel van houtskeletbouwelementen. “En dat bouwt natuurlijk als een tierelier,” zegt projectleider C. de Groot van aannemer J.P. van Eesteren. Dat moet ook, want aan het einde van dit jaar moet het gereed zijn voor gebruik. Van Eesteren begon in april en werkt door in de bouwvakvakantie.

Gedurende tien jaar is in het interim-gebouw de hoofdentree van Erasmus MC gevestigd in combinatie met de tijdelijke stafhuisvesting. Loopbruggen verbinden het gebouw met het ziekenhuis. Vanaf het Droogleever Fortuyn-plein wordt ook een aparte toegangsweg aangelegd en daarnaast worden tijdelijke ingangen gebouwd voor het naastgelegen kinderziekenhuis Erasmus MC-Sophia en het faculteitsgebouw. Wanneer die klaar zijn, start het bouwrijp maken van de eerste locatie.

Verplaatsing van de hoofdingang is nodig om in het hart van het complex plaats te maken voor het eerste bouwdeel van de nieuwbouw. Er wordt op het ziekenhuisterrein gebouwd volgens een �oprolscenario�: bestaande gebouwen worden stuk voor stuk gesloopt, om plaats te maken voor nieuwbouw. Het Erasmus MC moet met de nieuwbouw het modernste medische centrum en tevens het grootste gebouw van Nederland worden, met een totaal bruto vloeroppervlak van 300.000 vierkante meter.

Het project heeft de status van IFD-demonstratieproject: de nieuwbouw wordt grotendeels uit geprefabriceerde elementen opgebouwd, die op de bouwplaats als meccano in elkaar worden gezet. Dat zorgt voor verkorting van de bouwtijd en vermindering van bouwoverlast. Dit is belangrijk, omdat het ziekenhuis tijdens de nieuwbouw gewoon doordraait. Verder maakt de IFD-bouwwijze toekomstige wijzigingen en uitbreidingen eenvoudig.

JP van Eesteren bouwt niet de complete nieuwbouw. Ieder onderdeel wordt Europees aanbesteed.

Reageer op dit artikel