nieuws

Drie overheidsdiensten samen tegen woningbouw Bloemendalerpolder

bouwbreed

den haag – Drie overheidsdiensten proberen gezamenlijk de grootschalige woningbouwplannen van minister Dekker (VROM) in de Bloemendalerpolder tegen te houden. De lobby is een van de eerste acties die voortkomt uit een samenwerkingsovereenkomst.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ), Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze loopt in eerste instantie tot 2010, maar jaarlijks volgt een evaluatie met mogelijk een verlenging.

B. de Vries, woordvoerder van de RDMZ: “Ook onder de grond is het gebied erg interessant. We willen wel bebouwing, maar niet te veel. Met drie overheidsdiensten samen staan we sterk.”

De drie diensten werken ook aan het toekennen van de status van beschermd stadsgezicht aan de gemeente Haarzuilen, rondom kasteel de Haar. “We willen niet alleen het monument zelf beschermen, maar ook het landgoed en het dorp eromheen”, aldus De Vries. Hij erkent dat dat voor de gemeente een bouwstop kan betekenen.

Andere projecten waar de diensten samen optrekken vormen de Utrechtse Heuvelrug met de bescherming van de Lustwarande een gordel van buitenplaatsen langs de zuidwestflank van de Heuvelrug tussen De Bilt en Rhenen. “Daar zijn de scherpe contouren inmiddels minder zichtbaar door verrommeling vanwege diverse andere bebouwing in het gebied.” De diensten willen de landhuizen en landgoederen weer beter tot hun recht laten komen.

Volgens een woordvoerder van de DLG is een voordeel ook het samen optrekken op kleinere schaal. Zoals bijvoorbeeld een Urnenveldje in Neede bij Borculo dat tot grote tevredenheid van de bodemonderzoekers is gemarkeerd door de DLG.

De drie diensten kijken naar het cultureel erfgoed vanuit eigen discipline. DLG heeft het landelijk gebied als werkterrein. De RDMZ richt zich vooral op de cultuurhistorisch waardevolle bouwwerken en structuren. De ROB is de vormgever van de zorg voor het archeologisch erfgoed. De drie ondersteunen gemeenten met een gezamenlijk informatiesysteem en ontwerpateliers voor herinrichting van stedelijke en landelijke gebieden. Ook komen er teams naar analogie van de aanjaagteams van VROM voor de woningbouwproductie om aandacht te vragen in gemeenten voor het cultureel erfgoed en hen te helpen bij de omgang daarmee.

Voordeel is het werken op kleinere schaal

Reageer op dit artikel