nieuws

Dichte wanden met beperkte bewegingsvrijheid

bouwbreed

eemshaven – Het afdichten van de betonnen binnenwanden van de nieuwe graansilo voor bierbrouwer Bavaria is verre van standaard. De 10 meter hoge, wigvormige scheidingselementen moeten bovenaan namelijk enkele centimeters speling hebben. Een specialistische spoedklus die door zeven kitbedrijven wordt geklaard.

De circa zestien medewerkers van de verschillende kitbedrijven waren de afgelopen twee weken kind aan huis bij de in aanbouw zijnde graansilo in de Eemshaven. Want vanaf deze week wordt het industriële complex al gedeeltelijk in gebruik genomen.

De nieuwe opslag voor gerst meet 70 bij 135 meter en wordt gebouwd in opdracht van Holland Malt, een samenwerkingsverband van graanleverancier Agrifirm, enkele honderden graantelers en bierbrouwer Bavaria. Het complex is onderverdeeld in 12 bunkers van verschillende afmetingen. De binnenwanden bestaan uit kolommen met daartussen 10 meter hoge, wigvormige prefab wandelementen; 20 centimeter dikke zwaargewichten van 22 ton per stuk die met ankers aan de onderconstructie zijn bevestigd. Een van de opmerkelijke eisen bij dit ontwerp is dat bij een volle belasting deze scheidingselementen aan de bovenkant zowel naar voor als naar achter 4 centimeter moeten kunnen doorbuigen ten opzichte van de kolommen.

Om aan deze ontwerpeis te kunnen voldoen, benaderde hoofdaannemer Geveke uit Haren de in lijmen en kitten gespecialiseerde groothandel Van Dijken uit Tynaarlo, die in samenwerking met verschillende leveranciers en applicatiebedrijven de oplossing vond en het werk uitvoerde.

Drukbelasting

Het gaat daarbij om twee verschillende aansluitingen; de aansluiting van de elementen onderling en die van de elementen tegen de kolommen. Om logistieke redenen werd begonnen met het afdichten van de betonnen elementen.

In overleg met de opdrachtgever werd voor de gemiddelde voegbreedte van 30 millimeter gekozen voor een kitafdichting waarbij uiteindelijk Saba Construseal is toegepast. “De kit moest niet alleen een extra hoge belasting kunnen opvangen maar ook makkelijk te reinigen zijn. Een scheidingswand bestaat soms uit zeventien betonnen elementen wat nu dus één vlak geheel is geworden” aldus Van Dijken-directeur H. ter Veldhuis.

Bij elkaar betrof het rond de 5000 meter kitafdichting. Om aan de vraag te kunnen voldoen heeft leverancier Saba Dinxperlo vlak voor de bouwvak het hele productieproces aangepast. “De dag voordat er werd begonnen, hadden er nog aanpassingen plaats. In eerste instantie zou alleen de voeg tussen de elementen worden afgedicht. Uiteindelijk is besloten de hele voeg inclusief de vellingkant af te dichten, waardoor twee keer zoveel kit nodig was; circa 5000 kilo.”

Op de wandafdichting tussen de kolommen en de elementen is lang gestudeerd. De technische oplossing werd gevonden in een combinatie van materialen: folie van Sika en lijm van Saba. “Een standaardoplossing was hier niet voorhanden, omdat je vooral te maken hebt met drukbelasting.” Hier is gekozen voor een elastische verlijming van kunststoffolie (Hypalon-band) wat ook in de jachtbouw wordt toegepast. Tien meter lange stukken folie van 200 millimeter breed worden in een lus geplakt. Ter Veldhuis: “Door een omslag van 5 centimeter blijft er 10 centimeter speling over, wat ruim voldoende is voor de optredende werking. Zowel folie als lijm vangen de spanning op. Uit proeven bleek dat bij overbelasting de lijm scheurt maar de hechting op de ondergrond in tact blijft, de hechting is dus sterker dan de lijm zelf.”

Op aanraden van de lijmfabrikant is door de stijfheid bij de verwerking de folie iets anders ingepakt. Kitbedrijf Idema uit Emmer Compascuum is een van de zeven applicatiebedrijven dat aan deze operatie deelneemt. “Wij plakken gemiddeld zo�n 50 meter folie op een dag. Het is werk dat secuur moet gebeuren” verklaart E. Idema. “Een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat je onderling ervaringen en kennis kunt uitwisselen.”

Samenwerkingsverband

Met de afdichtingswerkzaamheden is een bedrag van circa 200.000 euro gemoeid. Groothandel Van Dijken die in deze als onderaannemer optreedt, nam voor de klus zeven kitbedrijven in de arm. Ter Veldhuis: “Het werk was qua omvang te groot voor één bedrijf. Het gaat hier om in totaal ruim 7 kilometer wandafdichting wat op zeer korte termijn moest worden uitgevoerd.

Alleen door een samenwerkingsverband tussen deze applicatiebedrijven (Aldeko, Groothuis, Idema, Diepenmaat, Van Veen, Saba en Waterproof) kon worden voldaan aan de eis binnen twee weken 80 procent van het werk klaar te hebben.”

Het Groninger bedrijf Aldeko coördineert de werkzaamheden en is tevens aanspreekpunt richting de hoofdaannemer.

Volgens Ter Veldhuis is het een staaltje van oplossingsgericht denken en doen. “Tussen theorie en praktijk gaapt vaak een gat. Door de krachten te bundelen hebben we dat hier letterlijk weten te dichten.”

�Tussen theorie en praktijk gaapt

vaak een gat�

Reageer op dit artikel