nieuws

De Meeuw stelt verhuizing slimste woning uit

bouwbreed

duiven/heerlen – De verplaatsing van de Slimste Woning van Nederland van Duiven naar Heerlen, die vandaag zou beginnen, is uitgesteld.

Volgens De Meeuw Bouwsystemen, die het project uitvoert, is er door de komende bouwvak te weinig tijd om de benodigde infrastructurele maatregelen te treffen en de woning af te werken. Een nieuwe datum moet nog worden vastgesteld.

De Slimste Woning is een initiatief van Stichting Smart Homes en toont het publiek de mogelijkheden van duurzaam materiaalgebruik, optimaal leefklimaat, energiebesparing en technologie.

Daarnaast laat het project de kenmerkende eigenschappen zien van IFD-bouwen (Industrieel, Flexibel en Demontabel), want het huis is afkomstig van De Meeuw Bouwsystemen die voor de realisatie het MAX-21 systeem gebruikte. Volgens G. de Kleijn, manager marketing en communicatie van De Meeuw Bouwsystemen, bestaat de demonstratiewoning uit acht units voor het casco en twee units voor het tweezijdig gebogen modulaire dak.

Het afbreken en weer compleet opbouwen van de demonstratiewoning neemt slechts twee dagen in beslag. Voor de �droge� montage gebruikt De Meeuw een systeem van koppelstukken.

Ondanks de schijnbare eenvoud waarmee De Meeuw de onderdelen koppelt, voldoet het geheel volgens Kleijn aan alle eisen zoals in het Bouwbesluit 2003 aan woningen is gesteld.

De woning reist het hele land door. Afhankelijk van het aantal bezoekers op een locatie blijft de woning voor kortere of langere tijd staan, gemiddeld is dat ongeveer drie maanden.

Een MAX-21 unit bestaat uit een stalen raamwerk, opgebouwd uit een vloer- en dakframe en wordt verbonden door hoekkolommen. De gelaste stalen draagconstructie van de vloer wordt afgewerkt met een 6 centimeter dikke laag lichtgewicht beton.

De bekleding van de buitenwanden van het huis bestaat uit verzinkte, optisch geprofileerde staalplaten. De binnenzijde is afgewerkt met een gemelamineerde spaanplaat. Dat geldt ook voor de afwerking van de binnenwanden. Het isolatiemateriaal is minerale wol.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels