nieuws

Bureau Bibob weinig populair met 29 aanvragen

bouwbreed

den haag – Bureau Bibob voor de screening van zakenpartners van overheden is nog niet erg populair. Van de tweehonderd verwachte adviesaanvragen dit jaar zijn bij bureau Bibob tot dusver 29 binnengekomen. Het ministerie van Justitie doet geen mededelingen hoeveel bouwers het bureau op de korrel heeft.

Minister Donner (justitie) antwoordt op kamervragen van de CDA�ers S. van Haersma Buma en M. de Pater-Van der Meer dat gemeenten weinig gebruik maken van de mogelijkheden die ze sinds een jaar hebben om criminelen vergunningen of subsidies te weigeren.

Uit een inventarisatie in mei bleek dat 44 van de ruim 480 gemeenten de wet gebruiken, 150 zijn bezig met de invoering ervan. Gemeenten die er nog niets mee doen, geven als reden op dat zij geen tijd hebben, dat er geen noodzaak toe is, dat ze te klein zijn of dat ze wachten op samenwerking met andere gemeenten.

Als overheden bij de aanvraag van een subsidie of vergunning onraad ruiken, kunnen zij bureau Bibob onderzoek laten doen. Dat advies kan leiden tot intrekking van een subsidie of vergunning. Volgens Donner is het advies van het bureau een “uiterst middel” en kunnen gemeenten zelf al veel doen om criminelen te weren. Zij zijn ook verplicht eerst zelf een onderzoek te doen, voordat ze het bureau inschakelen.

Reageer op dit artikel