nieuws

Bouwers verdacht van recente fraude

bouwbreed

lochem – Weg- en waterbouwbedrijven Van der Horst uit het Gelderse Varik en Meijsen Groep uit Nederweert worden ervan verdacht dit jaar prijsafspraken te hebben gemaakt. Dat zou zijn gebeurd voorafgaand aan de aanbesteding van de aanleg van een drukriool in Lochem .

De verdenking wordt bevestigd door wethouder A. Pompe van de gemeente Lochem, maar ook door directeur P. van der Horst van het gelijknamige aannemingsbedrijf. De gemeente Lochem heeft Van der Horst en Meijsen uitgesloten bij de aanbesteding. De onregelmatigheden zijn gemeld bij de NMa.

De vermeende fraude is enige tijd geleden reeds voorgelegd aan de Raad van Arbitrage, die de gemeente Lochem vooralsnog in het gelijk heeft gesteld. Van der Horst is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Een dezer dagen wordt een nieuw vonnis verwacht.

De aanbesteding van het rioolproject in Lochem had plaats begin 2004, geruime tijd na de onthullingen van bouwfraude en de parlementaire enquête.

Wethouder Pompe van de gemeente Lochem en de ingeschakelde advocate mr. S. Geerts zeggen “sterke aanwijzingen” te hebben dat partijen prijsafspraken hebben gemaakt. Volgens hen gaat het om inkoop van onderdelen voor het werk.

Geerts erkent dat keiharde bewijzen ontbreken. “Het betreft een opeenstapeling van prijsovereenkomsten in de offertes, dat wil niet zeggen dat alle prijzen identiek zijn. Desondanks acht de gemeente het aannemelijk dat er overleg is geweest. De uitspraak van de arbitrageraad zal erom spannen.”

Lochem wijst ook naar “de verwantschap tussen Meijsen Groep en Van der Horst”. Van der Horst heeft een aandeel van 33 procent in Meijsen. Dat zou vooroverleg in de hand hebben gewerkt, aldus de gemeente.

P. van der Horst ontkent alle aantijgingen. Voor enige verwantschap tussen de prijzen heeft hij wel een verklaring. “Het is heel goed mogelijk dat Meijsen en Van der Horst bij dezelfde onderaannemer prijzen hebben opgevraagd”, aldus de directeur, die benadrukt dat Meijsen een totaal andere begroting indiende dan Van der Horst. Het verschil tussen de offertes bedroeg uiteindelijk 1000 a 1200 euro.

Volgens Van der Horst wisten de bedrijven niet dat ze beiden op hetzelfde werk zouden inschrijven. “Op aandeelhoudersvergaderingen is er niet over projecten gesproken. Zeven getuigen hebben bij de Raad van Arbitrage onder ede verklaard dat dat niet het geval is geweest.”

Directeur H. van der Water van Meijsen benadrukt dat het bedrijf “volledig autonoom” opereert. “Er is geen enkele bemoeienis van Van der Horst met ons inschrijfgedrag.” Hij is er dan ook van overtuigd in hoger beroep gelijk te krijgen.

Als Van der Horst de hogere beroepszaak wint, moet de gemeente Lochem in zee met het bedrijf. “In dat geval zullen we wel eerst een schadeclaim indienen bij de gemeente”, zegt Van der Horst. “Omdat we personeel en machines voor deze opdracht hebben vrijgehouden.”

Reageer op dit artikel