nieuws

Bouwcoördinator licht aanbestedingsreglement door

bouwbreed Premium

den haag – Minister Brinkhorst (economische zaken) gaat het aanbestedingsreglement tegen het licht houden. Hij is geschrokken van de kritiek van de bouw op het stuk en wil nu kijken wat hij kan verbeteren. “Ik heb het in het vizier en laat het niet meer los”.

Dat zegt de minister in een interview met Cobouw. Hij heeft afgelopen week een gesprek gehad met vijf grote bouwers en hoorde daar eigenlijk voor het eerst dat het aanbestedingsreglement 270 pagina�s telt en volledig is dichtgetimmerd. Ook de kritiek dat de bouw niet mee mocht praten, was voor hem nieuw. “Hoewel ik daar wel begrip voor heb”, aldus Brinkhorst.

Zijn ministerie was niet betrokken bij de totstandkoming van het Aanbestedingsreglement Werken, ofschoon het wel coördinerend departement is voor de bouw. Brinkhorst is namelijk verantwoordelijk voor de nieuwe aanbestedingsregels die in tegenstelling tot het ARW gaan gelden voor alle aanbesteders, dus ook de lagere overheden.

Het ministerie van Economische Zaken is ruim een jaar het aanspreekpunt voor de bouw. Brinkhorst neemt deze taak uiterst serieus. “Na een gesprek met de vijf grote bouwers moet je niet denken dat ik in de zak zit van de bouwers”, aldus de bewindsman. “Zij wilden ook eens kijken of die Brinkhorst wel de ene op de andere steen kan leggen”.

Hij streeft naar een snelle afwikkeling van de bouwfraude. Dat vergt een cultuuromslag bij de sector, maar ook bij de overheid, meent de bewindsman. “De politiek moet dan niet blijven zeuren over het geld. Dan komen we niet verder”, meent hij. De cultuuromslag bij de bouw tot nog toe noemt de minister “wiebelig”. “Het gaat zo, zo, mwah, mwah”.

Wat hij het meest betreurt aan de hele bouwfraude is dat de sector te weinig innovatief is geweest. “Als je niet vernieuwt, ga je kapot”, is zijn stelling. “De sector was jarenlang aanbodgericht. De overheid ging mee in dat systeem. Maar als je niks spannends in de etalage legt, stomp je af”, meent de bewindsman. Hij wijt de bouwfraude niet alleen aan de bouwers. De overheid heeft ook fouten gemaakt.

Hij vindt zichzelf niet naïef en had allang verwacht dat de bouwfraude verder reikt dan de gww-sector. “Als je in de rechterzak een gat hebt, moet je nadenken en je linkerzak controleren”, meent de D66�er.

“Het kartelgedoe is lang prima gevonden. Mijn collega Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing werkt aan het programma andere overheid voor een cultuuromslag hier. Bestuurlijke vernieuwing en economische vernieuwing zijn van wezenlijk belang”.

Die vernieuwing kan een onstekingsmechanisme zijn voor de bouw. “Die moet weer vertrouwen krijgen in zichzelf en ik wil graag helpen bij de inspiratie”, zegt de bewindsman. Mede daarom heeft hij de Regieraad ingesteld die onlangs een plan van aanpak heeft gepresenteerd. Dat plan vindt de minister nog niet concreet genoeg.

Hij heeft de bouwers om een oordeel gevraagd over het plan van aanpak van de Regieraad, maar de direct betrokken bedrijven geweerd uit de raad. “Er blijven daar witte raven over”, schetst de minister.

Reageer op dit artikel