nieuws

Bouw glazen schermen langs hsl echt gestopt

bouwbreed Premium

den haag – De plaatsing van glazen geluidsschermen langs de hsl is twee weken later dan toegezegd woensdag stilgelegd. De bouw van de fundering gaat wel door. Begin augustus start een proef om te kijken hoe de schermen het beste voorzien kunnen worden van een gefreesd streeppatroon om vogels te weren.

De dreiging met een kort geding van Vogelwerkgroep West-Brabant tegen Rijkswaterstaat, leidde woensdag tot een onmiddellijke bouwstop van glazen geluidsschermen langs het hsl-tracé. Minister Peijs (verkeer) zei op 1 juli in de Tweede Kamer dat het werk gestopt zou worden tot een oplossing was gevonden.

Volgens woordvoerder R. van Loon van het projectbureau hsl is de plaatsing van transparante schermen nu stilgelegd, maar gaat de bouw van de fundering en de betonnen stijlen gewoon door. Begin augustus, als het weer mee zit, start een proef van drie weken om te kijken hoe de strepen het beste gefreesd kunnen worden. “We gaan uitzoeken of het ter plekke gefreesd kan worden, of dat het in de fabriek moet. Daarbij kijken we naar snelheid, veiligheid en de kosten”, aldus Van Loon.

Rijkswaterstaat is ondanks de toezegging van Peijs de afgelopen twee weken gewoon doorgegaan met de werkzaamheden.

De Vogelwerkgroep West-Brabant, die de bouw nauwlettend in de gaten houdt, was furieus en dreigde met een kort geding. “Ik geloof ze ook niet. Ik wil hard bewijs dat de bouw nu echt gestopt is. Anders hebben ze een kwaaie aan mij”, aldus E. Corssmit van de vogelwerkgroep. Gisteren na een gesprek met Peijs is het kort geding afgeblazen.

Duizenden vogels hebben zich het afgelopen half jaar te pletter gevlogen tegen de transparante schermen. Zij zien de schermen niet en vliegen zich dood tegen het glas. De minister wil nu strepen in de schermen aanbrengen om levens te redden en de omwonenden en treinreizigers het zicht op de omgeving niet af te nemen.

De kosten bedragen 11 tot 23 miljoen euro. Een ruime schatting omdat de proef moet uitwijzen welke methode het beste is. De Tweede Kamer heeft Peijs toestemming gegeven 23 miljoen euro te besteden.

SP-kamerlid K. van Velzen heeft intussen vragen gesteld aan de minister over het doorgaan van de bouw tegen de toezegging in.

Reageer op dit artikel