nieuws

Bebouwing KNSF-terrein onontkoombaar

bouwbreed

muiden – KNSF Vastgoed vraagt de gemeenteraad van Muiden dringend akkoord te gaan met de bouw van 1500 tot 1700 woningen op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Een vermindering leidt tot onaanvaardbare financiële risicos, zo blijkt uit een brandbrief aan de raadsleden.

De gemeenteraad moet vanavond een besluit nemen over de toekomst van het dorp. Het gaat om een ja of een nee tegen het zogeheten startdocument. De sanering van het zwaar verontreinigde terrein van het voormalige Muiden Chemie moet worden bekostigd uit de ontwikkeling van vastgoed. Volgens KNSF Vastgoed is iedereen gebaat bij het bouwprogramma. Er ontstaat een veilig terrein. En de komst van een groot aantal nieuwe bewoners kan een positieve bijdrage leveren aan het versterken van de voorzieningen in het vestingstadje aan de Vecht.

Of de raad zich iets gelegen laat liggen aan de wensen van de ontwikkelaar, is hoogst onzeker. Onder de bevolking ontbreekt het draagvlak voor de bouw van zoveel nieuwe woningen. De raad wil daarom tornen aan het bouwprogramma.

Half juni was dat voor de wethouders van CDA, PvdA en D66 al reden ontslag te nemen. Zij voelden zich gebonden aan de intentieovereenkomst van KNSF Vastgoed met het ministerie van VROM, provincie Noord-Holland en de colleges van ten Weesp en Muiden om de sanering van het terrein te bekostigen uit woningbouw. De samenstelling van een nieuw college is nog niet rond.

De datum van 8 juli is zeer beladen. Gedeputeerde Meijdam van Noord-Holland heeft de betrokken gemeenten een ultimatum gesteld. Volgt er geen ja-woord, dan komt hij met een aanwijzing. Weesp heeft wel ingestemd met de herontwikkeling van het KNSF-terrein en bebouwing van de Bloemendalerpolder. Beide locaties zijn goed voor 4000 nieuwe woningen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels