nieuws

Baangarantie nodig voor mboers en hboers bouw

bouwbreed

schiedam – Alle afgestudeerde mbo- en hbo-studenten bouwkunde moeten collectief in dienst komen van de bedrijfstak. Dat is de kern van het plan BouwTalent waarin BouwNed en het AVBB samenwerken.

Het bieden van een baan moet een studie bouwkunde op middelbaar dan wel hoger niveau aantrekkelijk maken voor jonge mensen. De bouwnijverheid kampt met een groot tekort aan bouwkundigen op mbo- en hbo-niveau. Dat zei R. Honig vice-voorzitter van AVBB-Waterweggebied tijdens de uitreiking van de MBO-afstudeerprijzen 2004 voor bouwkunde en gww, die vrijdag plaatsvond bij samenwerkingsverband (leerbedrijf) Rijnmond-bouw in Schiedam.

“Het komende studiejaar zal een proef van start gaan in het hbo en wanneer de resultaten positief zijn, is het de bedoeling een en ander uit te bouwen naar het mbo.”

Volgens M. Dotsch, beleidsmedewerker van AVBB-Waterweggebied, gaat in haar regio een pilot van start waarin plaats is voor vijf à zes studenten. Het gaat daarbij met name om uivoerend, technisch en administratief (uta) personeel. “We onderzoeken of het uiteindelijk mogelijk is een soort samenwerkingsverbanden te creëren voor mbo�ers en hbo�ers.”

Samenwerkingsverbanden zijn leerbedrijven die door de bouwbranche zijn opgericht. Zij nemen jongeren in dienst die in de praktijk een vak leren. De deelnemers worden uitgeleend aan aangesloten bouwbedrijven en volgen trainingen en cursussen.

Aantrekkelijker

Ook in andere regio�s wordt op pilotbasis gewerkt met het plan BouwTalent. Niet alleen moet een baan in de bouw aantrekkelijker worden voor nieuwkomers, ook moeten er voor de huidige medewerkers meer doorgroeimogelijkheden komen. De trainees worden vertrouwd gemaakt met de principes van modern personeelsbeleid. Omdat het droef is gesteld met de aanwas van mbo�ers met een BOL-4 opleiding Bouwkunde (de voormalige mts) en bovendien veel studenten voortijdig afhaken, pleitte Honig er ook voor om BOL-4 studenten vroegtijdig kennis te laten maken met de bouwpraktijk door middel van korte oriëntatiestages.

Reageer op dit artikel