nieuws

Arcadis stijgt op lijst Engineering News Record

bouwbreed Premium

washington – Uit de top-500 van Amerikaanse ingenieursbureaus van het blad Engineering News Record (ENR) blijkt dat de inkomsten van deze sector in 2003 zijn teruglopen. De Amerikaanse dochters van Arcadis en Fugro staan respectievelijk op de plaatsen 28 en 44.

ENR concludeert dat 2003 opnieuw een teleurstellend jaar is geweest voor de Amerikaanse design firms (ingenieurs- en architectenbureaus). In vergelijking met 2002 daalden de gezamenlijke inkomsten van de vijfhonderd grootste Amerikaanse ingenieursbureaus met 1,8 procent. Deze daling werd geheel veroorzaakt door het krimpen van de binnenlandse markt. Op de Amerikaanse markt daalden de totale inkomsten van de vijfhonderd grootste ingenieursbureaus met 4,9 procent naar 39 miljard dollar.

Het leed werd verzacht doordat veel Amerikaanse ingenieursbureaus goede zaken deden in het buitenland. Op de internationale markt stegen de gezamenlijk inkomsten van de vijfhonderd grootste Amerikaanse ingenieursbureaus in vergelijking met 2002 met maar liefst 11 procent naar een waarde van 10,1 miljard dollar. Het internationale succes werd enigszins gestimuleerd door de lage dollar en de omvang van een aantal grote projecten in Irak.

Zeer opvallend, en volgens insiders alarmerend, is de daling van inkomsten van de ingenieursbureaus op de Amerikaanse energiemarkt. Ondanks black-outs en dreigende elektriciteitstekorten daalden de inkomsten uit ontwerpdiensten voor deze sector met niet minder dan 42 procent van 4,2 miljard dollar in 2002 naar 2,4 miljard dollar in 2003.

Energiesector

De energiesector was daarmee vrijwel geheel verantwoordelijk voor het krimpen van de totale binnenlandse markt. Ook op de internationale energiemarkt daalden de inkomsten van de Amerikaanse ingenieursbureaus met 12,9 procent.

De tien grootste Amerikaanse ingenieursbureaus zijn achtereenvolgens (inkomsten over 2003 in miljoenen dollars tussen haakjes): URS (2.745), Fluor Corp (1.908), Jacobs (1.882), AECOM Technology (1.834), Bechtel (1.677), Parsons (1.521), CH2M Hill Cos (1.398), KBR (1.264), ABB Lummus Global (1.202) en Tetra Tech (1.108). Zeven van deze bedrijven opereren ook als bouwondernemingen, maar in deze top-500 tellen alleen de inkomsten mee uit pure ontwerpdiensten. Wanneer men kijkt naar inkomsten uit bouwprojecten binnen en buiten Amerika, dan is Bechtel uit San Francisco de grootste Amerikaanse bouwonderneming.

De Amerikaanse poot van Arcadis, die zijn hoofdkwartier heeft in Colorado, staat in de top-500 van ingenieursbureaus op plaats 28 en steeg daarmee acht plaatsen in vergelijking met 2002. Dit bedrijf, dat vooral actief is bij bodemsaneringen in Amerika behaalde in 2003 317 miljoen dollar aan inkomsten. Arcadis sloot dit jaar reeds een aantal contracten voor bodemsanering met het Amerikaanse ministerie van Defensie. In de rangorde van Amerikaanse bedrijven die actief zijn in de milieusector staat Arcadis op de achttiende plaats.

De Amerikaanse dochter van Fugro, die haar hoofdkwartier heeft in Houston, staat in de top-500 van Amerikaanse ingenieursbureaus op plaats 44 en daalde daarmee een plaats ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze onderneming had in 2003 192 miljoen dollar aan inkomsten waarvan 66 procent werd behaald voor het verlenen van ontwerpdiensten in de industriële- en de petrochemische sector.

Reageer op dit artikel