nieuws

Aalberts slaat slag in Amerika

bouwbreed Premium

langbroek – Aalberts Industries neemt Elkhart Products over van de Amerikaanse concurrent Amcast Industrial. Het concern uit Langbroek verstevigt daarmee zijn positie in Amerika en op markt voor koperfittingen.

Elkhart Products is met een omzet van 110 miljoen euro en meer dan 430 werknemers, een van de drie grootste spelers op de Noord-Amerikaanse markt. Het marktaandeel van de onderneming bedraagt ongeveer 35 procent.

Elkhart heeft zijn hoofdvestiging in Indiana, beschikt over drie fabrieken en een uitgebreid verkoopnetwerk in de Verenigde Staten en Canada.

Volgens topman J. Aalberts van Aalberts Industries verschaft de overname “een sterke basis in de Amerikaanse markt”, die hij de komende jaren verder wil uitbouwen.

“De structuur van de Amerikaanse markt biedt een geweldig groeipotentieel voor ons”, aldus Aalberts. “De introductie van nieuwe fittingproducten die in Europa reeds succesvol zijn, zullen op korte termijn het aanbod van Elkhart aanzienlijk verbreden. Tevens zullen producten uit het bestaande assortiment worden geïntroduceerd.”

Elkhart zal gaan dienen als platform voor nieuwe acquisities in Amerika, aldus Aalberts. Begin dit jaar, bij de presentatie van de jaarcijfers, liet Aalberts al weten “vaker op de deur van concurrenten te zullen kloppen”.

Voor Elkhart wordt een bedrag van tussen de 50 en 60 miljoen euro neergelegd. Aalberts heeft voor dit jaar ongeveer 150 miljoen euro gereserveerd voor acquisities, aldus de topman. De overname van de Amerikaan is voor Aalberts Industries de grootste sinds twee jaar. In 2002 deed Aalberts de grootste aankoop uit de geschiedenis van het bedrijf. In dat jaar werd Yorkshire Fittings ingelijfd.

Aalberts verwacht, mede door de overname van Elkhart, in 2005 een omzet van een miljard euro te kunnen bereiken. Over het afgelopen boekte de leverancier van onder andere fittingen en leidingsystemen voor gas, water en verwarming nog een omzet van 784 miljoen euro. Daarvan was 20 miljoen euro afkomstig uit Amerika. Met Elkhart groeit de overzeese omzet in een klap naar 130 miljoen euro.

Aalberts: “Met de nieuwe positie op de Amerikaanse markt en een geschat aandeel van circa 20 procent in de Europese markt voor fittingen, groeit Aalberts Industries uit tot de belangrijkste speler in de wereldmarkt.”

Reageer op dit artikel