nieuws

Zelfs Corus Engeland schrijft zwarte cijfers

bouwbreed

amsterdam – Grootaandeelhouder Usmanov van Corus kan tevreden zijn. Zijn coup om de Nederlander Rauke Henstra in de top van het staalcencern te krijgen, werpt zijn vruchten af. Mede geholpen door de hogere staalprijzen schrijft het concern eindelijk zwarte cijfers.

Het staalconcern Corus verwacht over het eerste halfjaar van 2004 een bedrijfsresultaat van boven de 125 miljoen pond (circa 187,5 miljoen euro) te behalen. Over dezelfde periode van 2003 werd nog een operationeel verlies geleden van 57 miljoen pond (85,5 miljoen euro).

Corus rekent erop dat in de tweede helft van dit jaar de marges en de resultaten verder zullen verbeteren. De prestaties zijn vooral beter door hogere staalprijzen. Inmiddels wordt ook operationeel winst gemaakt met de staalactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk, nadat hier jarenlang voor honderden miljoenen rode cijfers werden geschreven. In 2002 ging het om 446 miljoen pond (circa 669 miljoen euro) en vorig jaar om 208 miljoen pond (circa 312 miljoen euro).

De reorganisaties laten resultaten zien en het marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk is licht gestegen van 48 naar 52 procent, aldus bestuursvoorzitter Philippe Varin een toelichting. De fabrieken draaien op volle toeren door de hoge vraag naar staal op de wereldmarkt.

Vooral de vraag in China, goed voor 30 procent van de wereldmarkt, duwt de prijzen omhoog. In het eerste halfjaar zijn de verkoopprijzen per ton met tussen de 15 en 18 procent gestegen. In de tweede helft van dit jaar verwacht Varin een stijging met nog eens 25 procent.

De vraag naar ijzererts gaat daardoor ook met sprongen omhoog. Staaldirecteur Rauke Henstra verwacht voor dit jaar geen tekort aan deze grondstof. “Voor dit jaar hebben we voldoende. We werken hard om ook voor 2005 en het jaar daarna de toevoer op peil te houden. Dat is een uitdaging”, aldus Henstra.

Corus heeft, vergeleken met andere Europese staalconcerns, nog een achterstand van ongeveer 6 procent of 400 miljoen pond (ongeveer 600 miljoen euro) in winst op de staalverkopen. Die achterstand moet in 2006 zijn ingelopen, zo heeft Varin zich ten doel gesteld.

De verdere voordelen uit de reorganisatie, de stijgingen van de verkoopprijzen en de stijgende vraag naar staal, zorgen ervoor dat Corus in het tweede halfjaar nog beter zal draaien dan in de eerste zes maanden, aldus de concernleiding.

Reageer op dit artikel