nieuws

Zaankanters kiezen voor gezelligheid

bouwbreed

zaandam – De gemeente Zaanstad krijgt een gezellig stadhuis. De bevolking heeft afgelopen week met grote meerderheid gekozen voor het ontwerp met de meeste afwisseling. De keuze van de Zaankanters is gelijk aan de voorkeur van de ambtenaren, die zich afzonderlijk over de ontwerpen mochten uitspreken. De Amsterdamse architect Sjoerd Soeters legde de bevolking drie […]

zaandam – De gemeente Zaanstad krijgt een gezellig stadhuis. De bevolking heeft afgelopen week met grote meerderheid gekozen voor het ontwerp met de meeste afwisseling. De keuze van de Zaankanters is gelijk aan de voorkeur van de ambtenaren, die zich afzonderlijk over de ontwerpen mochten uitspreken.

De Amsterdamse architect Sjoerd Soeters legde de bevolking drie verschillende geveltypen voor. Er blijkt nauwelijks aanhang te zijn voor een zwarte stadsschuur of een groen gekleurd stadskantoor. Het favoriete type is een stadhuis met veel afwisseling. Zo steekt op één plek een werkkamer uit de gevel. Bovendien wordt die variant geschilderd in groen, lichtblauw en wit. “Ik heb mij bij het maken van het stadhuis laten inspireren door de bevolking. Die wilde graag een gezellig, typisch Zaans, maar ook markant gebouw. Zonder de traditionele Zaanse architectuur na te maken, is een gebouw ontstaan met een Zaanse sfeer”, aldus Soeters.

De gemeenteraad maakt de definitieve keuze voor het uiterlijk. Het nieuwe stadhuis krijgt een prominente plek in het gebied Inverdan. Het gebouw van 25.000 vierkante meter zal onderdak bieden aan achthonderd ambtenaren. De bouw begint naar verwachting volgend jaar.

Reageer op dit artikel