nieuws

Woningprijzen België stijgen met gemiddeld 8 procent

bouwbreed

brussel – De woningprijzen in België zijn in 2003 gemiddeld met 8 procent gestegen. Vooral kleine en middelgrote woningen stegen fors in prijs. In Brussel stegen de woningprijzen het meest (+12 procent), in Wallonië bedroeg de stijging 10 procent en in Vlaanderden 6 procent.

De omzet op de secundaire vastgoedmarkt (d.w.z. alle verkopen waarop registratierechten verschuldigd zijn) steeg vorig jaar met 7,5 procent tot 21,1 miljard euro. Daarbij gaat het om eengezinswoningen, appartementen, bouwgronden, zogeheten �opbrengsthuizen�, kantoorgebouwen en industriële terreinen. Een en ander blijkt uit de onlangs gepubliceerde Vastgoedgids van het adviesbureau Stadim.

In tegenstelling tot Nederland, beleeft de markt van de appartementen in België een ware hausse. Volgens directeur Philippe Janssens van Stadim zet de combinatie van een lage inflatie en lage rentevoeten veel mensen aan tot kopen in plaats van huren. Janssens: “Deze kentering doet zich vooral voor op de markt van de appartementswoningen, waar in 2003 een recordaantal transacties plaatsvond van 36.928, een stijging met 6,5 procent vergeleken met het jaar tevoren.”

Volgens Janssens zitten appartementswoningen niet alleen in de lift bij jongeren maar ook steeds meer bij senioren. Veel jonge mensen beginnen met de aankoop van een appartement om op latere leeftijd een huis te kopen of huren. In Brussel werd het aantal van 10.000 verkochte appartementen overschreden tegenover slechts 2772 verkochte woningen. Janssens: “Er worden in Brussel momenteel vier appartementen tegenover één huis verkocht. In de jaren tachtig was die verhouding nog één op één.”

Volgens Stadim zijn appartementen nog steeds betaalbaarder dan huizen. Momenteel gaat nog steeds een kwart van de appartementen voor minder dan 36.000 euro van de hand, slechts een kwart brengt meer dan 75.000 op en slechts 10 procent meer dan 100.000 euro. Het vastgoedadviesbureau wijst verder op de concentratie van appartementengebouwen van inferieure kwaliteit in de agglomeraties. Dat is ook de reden dat een appartement in Antwerpen 25 procent lager ligt dan daarbuiten. Vooral de oudere appartementsgebouwen in de Antwerpse agglomeratie zijn van slechte kwaliteit.

Appartementen

Voor nieuwe appartementen zijn de prijzen de afgelopen vijf jaar fors gestegen. In steden als Leuven, Hasselt, Roeselare en Turnhout gingen de prijzen met 50 procent omhoog, maar door nog hogere prijsstijgingen bevinden de duurste appartementen zich in Brussel en de randgemeenten, Brugge, Leuven, Turnhout en Veurne (West-Vlaanderen).

Wat de woningprijzen aangaat preciseerde Janssens dat Stadim een stijging met 10 procent optekende in de prijsklasse van  50.000 tot 75.000 euro en van 5 procent in de categorieën tussen de 75.000 en 300.000 euro. De prijzen stagneerden voor woningen vanaf 300.000 euro. In Wallonië stegen de prijzen voor woningen tot 40.000 euro met 14 procent, terwijl de prijzen gemiddeld met 6 procent toenamen voor duurdere huizen.

De prijzen voor bouwgronden stegen vorig jaar gemiddeld met 15 procent in Vlaanderen en met 10 procent in Wallonië. De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen voor bouwgronden in Vlaanderen zelfs verdubbeld en in Wallonië met de helft gestegen. Volgens de directeur van Stadim blijft in Vlaanderen Antwerpen (gemiddeld) de absolute koploper met 200 euro per vierkante meter als referentieprijs, gevolgd door Halle-Vilvoorde (grenzend aan Brussel), Mechelen, Brugge en Veurne. De prijzen voor bouwgronden in verschillende Brusselse gemeenten en randgemeenten kunnen al gauw oplopen tot 250 tot 280 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel