nieuws

Wao-risico bouw fors omlaag, maar nog boven gemiddelde

bouwbreed

amsterdam – De instroom in de wao is in 2003 fors gedaald. Toch zit de bouw nog wel boven het landelijk gemiddelde. Baggeren lijkt wel heel gezond te zijn. De bedrijfstak heeft het één na laagste wao-risico. Alleen piloten en zeevarenden zijn nog gezonder.

Het wao-risico is in 2003 in bijna alle sectoren gedaald. De bouw is een sector waar de daling het grootste was, van 1,7 procent in 2001 naar 1,3 procent in 2003. Dit betekent dat vorig jaar nog 2574 bouwvakkers van de ruim 200.000 in de wao zijn beland. Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstelling UWV die de instroom van alle bedrijven met meer dan 250 werknemers bekend heeft gemaakt.

Binnen de bouw blijven de meeste grote bedrijven beneden het sectorgemiddelde. Aannemingsbedrijf Jurriëns is koploper met een instroompercentage van 2,5, op de voet gevolgd door Meijssen Bouw en Moes Bouwbedrijf met 2,3. Het gezondste werken blijkt het bij onder meer Era Bouw, Geveke Bouw en Goldewijk. De instroom was bij die bedrijven 0.

Baggersector

Ook binnen de baggersector blijkt het gezonder werken bij de grote bedrijven dan bij de kleine. Waar het sectorrisico gemiddeld een half procent bedraagt, scoren Boskalis, BHD en Van Oord daaronder met tussen 0 en 0,4 procent.

Hetzelfde geldt voor de railbouw waar het sectorrisico volgens de UWV-cijfers 0,6 procent bedraagt. Ook hier scoren de grote bedrijven als BAM, Strukton en Volker Stevin lager dan de sector.

In de steen-, cement-, glas- en keramische industrie is het heel wat ongezonder. Deze sector zit met 1,2 procent aardig boven het landelijk gemiddelde van 0,95 procent. Meest ongezond is het bij Trega International, beter bekend als Sphinx Tiles, waar het wao-risico 3,3 procent bedraagt. Blijkbaar zijn tegels in zijn algemeenheid weinig gezond. Koninklijke Mosa scoort eveneens boven het sectorgemiddelde met 1,7 procent. Prefab Beton Vebo scoort eveneens hoog met 1,6 procent.

Bij de grote buitenlandse bedrijven zit Saint Gobain met 1,4 procent boven het sectorgemiddelde, terwijl Wienerberger Bricks net op het gemiddelde zit. Holcim Betonproducten doet het aanzienlijk beter met een wao-instroom van 0,4 procent.

In de afbouwsector is het stukadoorsbedrijf een grote toeleverancier voor de wao met een instroomrisico van 1,8 procent. Het enige bedrijf dat de UWV noemt, NAS Afbouw, zit daar een fractie onder.

Bij het mortelbedrijf bedraagt het instroomrisico 1 procent. Het enige hier genoemde bedrijf, Mebin, zit precies op de helft daarvan.

De cijfers van het steenhouwersbedrijf zijn werkelijk spectaculair. In 2002 kende deze bedrijfstak nog een instroom van 3,4 procent. In 2003 is dat meer dan gehalveerd naar 1,6 procent.

Reageer op dit artikel