nieuws

Vredespaleis met vleugel klaar voor de toekomst

bouwbreed

den haag – Het Engels-Duitse architectenduo Wilford en Schupp presenteerde gisteren de nieuwbouwplannen voor de uitbreiding van het Vredespaleis en de maquette aan Hare Majesteit de Koningin. Bescheiden en met respect voor het bijna 100 jaar oude gebouw, want “het icoon moet blijven”.

Zeker niet hoger dan het Vredespaleis en sober qua opzet wordt de aanbouw. Maar uiteraard wel zo modern dat de nieuwbouw het Vredespaleis de internationale allure geeft die het nodig heeft, nu Den Haag is uitgegroeid tot een wereldcentrum van internationaal recht.

Het Vredespaleis heeft drie �bewoners�: het Permanent Hof van Arbitrage, Het Internationaal Gerechtshof en de Haagse Academie van Internationaal Recht. De uitbreiding vervangt het van 1928 en 1930 daterende academiegebouw. De driehoekige leeszaal vormt de doorloop van oud naar nieuw en is het middelpunt van de uitgebreide bibliotheek. Deze zaal verbindt het nieuwe pand met de historische bibliotheek. Die is inmiddels veel te klein voor de almaar groeiende en grootste collectie boeken ter wereld op het gebied van internationaal publiek en privaatrecht. De collectie heeft een lengte van 22 kilometer en wordt grotendeels ondergronds opgeslagen.

De ellipsvormige academiehal voor lezingen en internationale conferenties voorzien van geavanceerde vertaalmogelijkheden is net als de leeszaal van mat metaal. De ruitvormige platen moeten deze onderdelen straks een schubachtig effect geven. De glazen façade biedt uitzicht op de uitgestrekte tuinen van het Vredespaleis.

Ook de gevels van de rechthoekige lobby zijn van glas. De lobby bestaat uit drie verdiepingen en wordt gebouwd met dezelfde roodachtige stenen als het Vredespaleis. Dit gebouwonderdeel staat in verbinding met de bibliotheek, de academiehal en de leeszaal. Originele details uit het oude academiegebouw zoals schilderingen, beeldhouwwerken en meubilair, zijn opgenomen in de nieuwe lobby als aandenken aan het oude academiegebouw. Het nieuwe pand is mede ontworpen door DB Architecten, verantwoordelijk voor eerdere uitbreidingen. “Het ontwerp van het Vredespaleis en tuin is van de Fransman Louis Cordonnier en Engelsman Thomas Mawson. Wij zijn Engels en Duits. Een steeds Europeser wordende plek dus”, zegt Manuel Schupp over het Vredespaleis.

De kosten zijn geraamd op 25 miljoen euro. Voor de zomer vindt de selectie na Europese aanbesteding plaats. De bouw begint januari 2005 en moet juni 2006 klaar zijn.

Reageer op dit artikel