nieuws

Versterking platform nodig na cadeautje van KLM

bouwbreed

lelystad – Het platform van luchthaven Lelystad moet speciaal worden versterkt voor de komst van de allerlaatste Boeing 747 classic naar het luchtvaartthemapark Aviodrome. Het park is vrijdag een actie begonnen om de benodigde 600.000 euro bijeen te krijgen voor aanpassing van het terrein en het vervoer van de luchtvaartkolos.

De dertig jaar oude jumbojet Louis Bleriot is een geschenk van de KLM aan het themapark. Maar de verhuizing komende zomer van Schiphol-Oost naar Lelystad is een zaak van Aviodrome zelf.

Volgens projectleider Philip Hofmeijer worden eerst de vleugels en de neus van het toestel gehaald. Vervolgens wordt de romp (71 meter lang, 6,5 meter breed en 8 meter hoog) met een gewicht van naar schatting zestig ton op een ponton van Schiphol via Amsterdam naar Harderwijk gevaren. “Het hijsen is een precaire zaak. Voorkomen moet worden dat de romp breekt. De route gaat vervolgens via Harderwijk, omdat het gevaarte onmogelijk over de dijk bij Lelystad kan worden gehesen. Ook kan het gevaarte het viaduct in snelweg A6 vlak bij de luchthaven niet passeren,” aldus Hofmeijer.

Het laatste deel van de route gaat over de weg. Daarvoor wordt de romp op een gekoppelde dieplader geplaatst. De provincie Flevoland verwijdert in de weg staande portalen en zal op een aantal plekken het wegdek afvlakken. Bij de luchthaven wordt het platform versterkt. “Als het toestel compleet is, weegt het al gauw 160 ton. Dat gewicht kan het platform nu niet dragen. De ondergrond moet worden versterkt.” Het vrachtruim van de Boeing wordt ingericht als symposium-, vergader- en expositieruimte.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels