nieuws

Vastgoedmarkt Tsjechië beste van Oost-Europa

bouwbreed Premium

amsterdam – In Oost-Europa levert de vastgoedmarkt van Tsjechië de beste prestaties. Dat blijkt uit het onderzoek Emerging Europe 2004 van de internationale onroerendgoedspecialist Cushman & Wakefield. Op de tweede en derde plaats van de ranglijst die het adviesbureau heeft opgesteld, staan respectievelijk Hongarije en Polen.

De hoofdstad Praag, die door multinationals steeds meer wordt beschouwd als het zakelijke centrum van de regio, geeft Tsjechië een steuntje in de rug bij het behalen van de eerste positie. Daar staat tegenover dat de hoofdstad van Polen een sterke concurrent is. In Warschau is meer hoogbouw beschikbaar waardoor er grotere kantoren op de huurmarkt beschikbaar zijn.

Het leidende trio is erg aan elkaar gewaagd. In termen van vastgoedinvesteringen ontlopen de landen elkaar daarom nauwelijks, zo stelt onderzoeker B. Poolman van Cushman & Wakefield. “De afstand tussen de nummers drie en vier – Polen en Slowakije – is veel groter dan bij de eerste drie onderling. We kunnen daarom beter spreken van een �topdrie� dan van één enkel topland.”

Het lidmaatschap van de Europese Unie op 1 mei is een goede stimulans voor vastgoedinvestering in de voormalige oostbloklanden. Zo betreden naast de dominant Duitse vastgoedbeleggers steeds meer investeerders uit andere landen de onroerendgoedmarkten van Tsjechië, Hongarije en Polen. Daarnaast zorgt een stevige economische groei van gemiddeld 5,5 procent, bijna zeven keer zoveel dan in West-Europa, voor een gunstig investeringsklimaat.

Achterstand

Veelbelovende landen in Oost-Europa zijn Slowakije en Estland. Poolman onderstreept dat deze landen een aanzienlijk achterstand hebben op de topdrie en in hun mogelijkheden beperkt worden door hun geringe omvang, maar dat wil volgens de onderzoeker niet zeggen dat de gebieden geheel kansloos zijn. “Van deze landen kunnen we in de toekomst meer horen”.

Litouwen, Letland, Rusland en Slovenië hebben een nog slechtere uitgangspositie. Desondanks bieden deze landen op de lange termijn wel goede perspectieven. Met name Rusland is met zijn 143 miljoen inwoners een interessante markt voor vastgoedbeleggers. Daarnaast beschikt Rusland over waardevolle grondstoffen zoals aardolie en heeft het land een gunstige geografische ligging. Voor de lange termijn verwacht Cushman & Wakefield daarom een sterke groei van de vastgoedmarkt in de oude sovjetrepubliek.

In Kroatië, Roemenië en Turkije wordt de nog nauwelijks ontwikkelde onroerendgoedmarkt geplaagd door groeistuipen. De hinder hiervan wordt deels weggenomen door het vooruitzicht op het lidmaatschap van de Europese Unie waarover deze landen momenteel met Brussel in onderhandeling zijn. Met name Bulgarije weet hiervan te profiteren. Het land verleidt met lage kosten en een sterk verbetert zakelijk klimaat steeds meer industriële bedrijven om zich daar te vestigen.

Reageer op dit artikel