nieuws

Utrecht wil af van risico Muziekpaleis

bouwbreed Premium

UTRECHT – Voor de bouw van het nieuwe Muziekpaleis Vredenburg gaat de gemeente Utrecht op zoek naar een commerciële partij die de bouwrisicos wil dragen. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Lenting gisteren bekendgemaakt.

De gemeente heeft 90 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het nieuwe muziekcentrum, dat onderdeel uitmaakt van het Masterplan Stadsvernieuwing.. “Wij zetten het project voor ons op afstand, zodat we de kosten in de hand kunnen houden en we geen onnodig risico lopen”, aldus Lenting, die daarmee kostenoverschrijdingen zoals bijvoorbeeld bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam probeert uit te sluiten. Als voorbeeld noemde hij het Fortis Circustheater in Scheveningen. “Daar heeft Fortis de risico�s gedragen.”

De uitbesteding houdt niet in dat de financier vrij spel krijgt bij de invulling van het nieuwe muziekcentrum. “Als gemeente leggen we wel eisen neer. We hebben zelf een ontwerp ontwikkeld en een analyse van de kosten en opbrengsten van de exploitatie opgesteld”, stelt Lenting. Ook is de wethouder tegenstander van een Muziekpaleis met de naam van de uitvoerder. “Endemol Muziekpaleis bijvoorbeeld. Dat lijkt mij helemaal niks.”

Het ontwikkelen van de financiële analyse en het ontwerp van het gebouw – dat kubusvormig moet worden en deels als een glazen kap over het bestaande muziekcentrum heen wordt gebouwd – kostte de gemeente 3,9 miljoen euro. In de zomer van 2005 hoopt de gemeente Utrecht een geschikte uitvoerder gevonden te hebben, zodat er een jaar later met de bouw kan worden begonnen. De gemeenteraad bepaalt volgende week donderdag of zij akkoord gaat met deze plannen.

Enkele weken geleden ontstond er commotie in de lokale media over de financiering van het totale Masterplan Stadsvernieuwing. De kosten van onder meer het Muziekcentrum zouden veel hoger uitvallen dan geraamd. Volgens Lenting zijn de 90 miljoen euro echter keurig afgedekt. “We hebben PricewaterhouseCoopers ingehuurd om onze berekeningen te controleren en zij noemden het ambitieus, maar haalbaar.”

Reageer op dit artikel