nieuws

Uitwisseling gegevens aannemers

bouwbreed

den haag – De Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMa) en de Belastingdienst gaan gegevens uitwisselen, zodat de Belastingdienst weigerende bouwers kan dwingen informatie af te staan. Nu moet dat met een kort geding, waarvan de eerste volgende week dient.

Dat zei staatssecretaris Wijn (Financiën) gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. Hij stelt samen met minister Brinkhorst (economische zaken) een convenant op over welke gegevens uitwisselbaar zijn, zoals die ook bestaat tussen Justitie en de NMa.

Wijn zei dat de Belastingdienst inmiddels vijftig ordners heeft met schaduwboekhoudingen. “Maar deze informatie is vaak fragmentarisch en niet compleet”, aldus Wijn die een extra controle nodig acht. Bij de Belastingdienst lopen nu tientallen zaken naar mogelijk te laag opgegeven winst en het uitkeren van steekpenningen. Als het aan de staatssecretaris ligt, worden dat er honderden.

Aannemers werken amper mee met de fiscus. Volgens een kamermeerderheid is dit echter een plicht. Alleen de VVD deelde niet in het verzoek van de Tweede Kamer om tot een gegevensuitwisseling te komen tussen kartelpolitie en de Belastingdienst. De eerste heeft immers al 463 meldingen binnen van bouwfraude.

Iedereen is verplicht om informatie te verschaffen aan de fiscus. Doen zij dat niet, dan kan een kort geding uitkomst bieden. Daarvan dient de eerste volgende week. Welk bedrijf het hier betreft en of het een grote, middelgrote of kleine is wil de Belastingdienst niet kwijt. Waarschijnlijk volgen nog meer zaken. “Als het nodig is, dan doen we dat”, aldus J. Thunnissen, directeur-generaal van de Belastingdienst.

De minister en staatssecretaris beloven over drie weken met een brief te komen hoe zij binnen de wet uitwisseling van gegevens tussen NMa en Belastingdienst mogelijk achten. Wijn deed nog een beroep op GroenLinks-kamerlid M. Vos om de gegevens van de parlementaire enquêtecommissie aan de fiscus over te dragen. Vos wees op de beperkingen van de Wet op de parlementaire enquête.

Wijn wil echter meer stokken achter de deur om de bouw en andere weigerende sectoren te dwingen informatie af te staan aan de fiscus. De bewindsman werkt daarom aan een wet om het opleggen van een dwangsom mogelijk te maken.

Ook hier vindt hij een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich, maar twijfelt wederom de VVD. Die partij vindt dat de belastingdienst reeds genoeg middelen beschikbaar heeft om informatie af te dwingen. Gijzeling, waar de fiscus eerder mee dreigde, hangt de weigerende bouwers echter niet boven het hoofd. Dat mag namelijk alleen om opgelegde boetes te innen.

Reageer op dit artikel