nieuws

Uitbreiding Noorderkerk geen alledaagse klus

bouwbreed Premium

zaandam – De Noorderkerk in Zaandam krijgt een opknapbeurt en wordt uitgebreid. Zo kan de kerk plaatsbieden aan een grote groep kerkgangers die ontstaan is na de fusie van drie kerken.

In een keet die voor de kerk staat, ligt een stapel met bouwtekeningen. Uitvoerder F. Riet van bouwbedrijf Kakes uit Zaandam rommelt wat in de stapel papieren en tovert een tekening van een geveldeel tevoorschijn. “Het was puzzelen”, zegt hij. “Er moet heel wat gebeuren.”

De Noorderkerk, gebouwd in 1951, krijgt er diverse functies bij. De bestaande laagbouw rond de kerkzaal is gesloopt. In een nieuwe aanbouw komt de hoofdingang, foyer, keuken, vergaderruimte, crèche en een jongerenruimte. Daarnaast herstelt Kakes de staanders van de 20 meter hoge kerktoren en restylen de werknemers van het Zaanse bouwbedrijf de kerkzaal. FKG Architecten uit Koog aan de Zaan is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Riet: “Bij de sloop van de laagbouw hebben we een compleet gemetselde muurdeel van 4,5 meter en een gewicht van circa 7 ton behouden. We hebben het stuk uitgezaagd en hergebruikt bij de nieuwe entree van de kerk. Zelfs de glas-in-lood ramen zijn intact gebleven.” Om de entree van de kerk te vergroten steekt het verplaatste deel iets uit vergeleken met de wand van de kerk. De nieuwe ingang komt aan de zijkant. Bezoekers zullen in de toekomst onder de 20 meter hoge toren doorlopen. Dit laatste betekent dat de aannemer een gat moet maken in de twee dragende muren onder de toren.

Een lastige opgave vindt Riet, die het orgel in de kerk met folie heeft bedekt zodat er geen stof in kan komen. “Je maakt berekeningen, maar je weet nooit of het klopt.” Vorige week ging het eerste deel, circa 5 ton, uit een van de dragende muren. “Ik was bang voor het knikmoment. De toren hield stand.”

Twee stalen balken en een mammoetstempel zorgden ervoor dat de 20 meter hoge toren stabiel bleef. Een deel van de andere dragende muur gaat volgende week tegen de vlakte. Ook hier maakt de aannemer gebruik van stalen balken en een stempel om de toren in evenwicht te houden.

De gloednieuwe aanbouw naast de kerk heeft een oppervlakte van 413 vierkante meter en bestaat uit een tweede verdieping van 95 vierkante meter. Het gebouw rust op circa 58 palen en krijgt straks 12 ramen met erkerkozijnen. In de kerkzaal zijn tussenwanden aangebracht en is het podium verwijderd. De aannemer plaatste een nieuwe ovale wand, waar uiteindelijk glazen deuren inkomen. Omdat er door de fusie van de kerken meer mensen worden verwacht zet het kerkbestuur een �gerestylde� preekstoel, in plaats van het midden, aan de zijkant van de kerk. Het plafond werkte Kakes af met een wit spanplafond. De herstel- en bouwwerkzaamheden begonnen in januari. In september staat de oplevering van de Noorderkerk gepland.

De aanbouw heeft een oppervlakte van 413 vierkante meter.

Reageer op dit artikel