nieuws

Tweede Kamer en Van Geel voor landelijke stankwet

bouwbreed Premium

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) komt tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om een landelijke stankwet in te voeren. Deze wet moet voor boeren en gemeenten duidelijkheid verschaffen over welke uitbreidingsmogelijkheden er zijn.

De bewindsman zegde dit gisteren toe tijdens een gecombineerde vergadering van de vaste kamercommissies LNV en VROM. Van Geel stelde de Kamer gerust door te stellen “geen principiële bezwaren te zien” in landelijke stankregelgeving. Hij voorziet alleen bestuurlijke problemen, aangezien de stankwet ook gaat gelden in de reconstructiegebieden, waar momenteel veehouderijen worden verplaatst. Hier gelden ruimere regels, aangezien er anders vanwege de beperkte ruimte geen mogelijkheden zijn voor agrarische bedrijven om te verhuizen.

Op korte termijn overlegt Van Geel met het Interprovinciaal Overleg (IPO) om de eventuele haken en ogen van een landelijke stankwet voor de reconstructiegebieden te bespreken. Hij beloofde de Kamer de provincies met “een positieve houding” tegemoet te treden. Na de heftige discussies over de reconstructiewet van twee jaar geleden en de complexiteit van de uitvoering, weet hij dat de provincies “behoefte hebben aan bestuurlijke rust”. Volgens CDA-kamerlid G. Koopmans zullen de provincies de landelijke stankwet omarmen, omdat dat ook duidelijkheid en helderheid geeft voor de reconstructiegebieden.

Handreiking

Het voorstel van Van Geel was aanvankelijk een handreiking voor de stankregelgeving in te stellen en de reconstructiegebieden hier buiten te houden. Dit was volgens hem de beste manier voor regio�s om flexibel en op een rechtvaardige manier de stankregels toe te passen. Met een landelijke stankwet wordt aan dit doel niet voorbijgegaan, aldus Van Geel.

Een landelijke stankwet kan op zijn vroegst over een jaar ingaan. In de komende twee weken informeert hij de Kamer over de uitkomst van het gesprek met het IPO.

Reageer op dit artikel